Site icon Kocaeli Bitkileri

Plantago major subsp. intermedia (Yedi damarotu)

Plantago major subsp. intermedia

Plantago major subsp. intermedia: 28/06/2021; Eriklitepe Tabiat Parkı; 950 m.; ormanlık. © Hüseyin Cahid Doğan

Tanımı

10 ila 50 cm büyüyebilir. 30 cm çapında rozet oluşturur. Yapraklar oval şekilli, 5 ila 20 cm uzunluğunda, 4 ila 9 cm genişliğinde, kenarları pürüzsüz, 3 ila 5 arası belirgin damarlıdır. Sıkapa 3 ila 30 cm uzunluğundadır. Başak darca silindirik ve 4 ila 40 cm uzunluğundadır. Çok küçük, oval biçimli ve tadı acı olan 20.000 tohum üretebilir. Tohumlar temmuz ve ekim arası olgunlaşır. Çiçekler erseliktir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrasya’da yayılış gösterir. [HaritaSinonimler] Ormanlık alan, deniz kenarı, kayalık yamaçlar ve bataklıklarda görülür. Gölcük ilçesinde gözlemlenmiştir. Haziran ve ağustos ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde yedidamar otu adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince ayak tabanı anlamına gelir. Cinsin yapraklarının (genelde) yere yatık olmasına işaret eder. Ayrıca bu yapraklar zamanla ayak izini andırır. Yine ayrıca cinsin ayağın altına konulduğunda yorgunluğu gidereceğine inanılırdı. Tür adı Latince büyük anlamına gelir. Türün cins özelinde boyutuna işaret eder. Alttür adı ise Latince ortada anlamına gelir.

Gıda

Yaprakları salata olarak tüketilir. Genç yapraklar çiğ ya da pişirilerek tüketilebilir.

Fotoğrafları

Exit mobile version