Âlem
Plantae (Bitkiler)
Takım
Lamiales (Ballıbaba takımı)
Aile
Plantaginaceae (Sinirotugiller)
Cins
Plantago (Sinirotu)
Tür
Plantago bellardii (Babadeşen)
Anahtar kelimeler
Tanımı
2,5 ila 8 cm büyüyebilir. Yapraklar 5 ila 50 mm uzunluğunda ve 2 ila 3 mm genişliğinde, rozet halinde, dik, darca şeritsi mızraksı, tepede küt, gevşek ya da yoğun biçimde ipeksi tüylerle kaplıdır. Sıkapa 2 ila 6 cm uzunluğundadır. Başakçıklar 0,4 ila 2 cm uzunluğundadır. Alt bırahteler 3,5 ila 7 mm uzunluğunda, çanak yapraklarla aynı uzunlukta ya da onlardan daha uzundur. Ön çanak yapraklar mızraksı yumurtamsı ve arka çanak yapraklar eliptik yumurtamsıdır. Kapsül küreseldir ve 2 adet tohum barındırır.
Gözlem bilgileri
Bitki doğal olarak Akdeniz havzasında yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler] Makilik, kayalık yamaçlar ve kumlu bölgelerde görülür. İzmit, Karamürsel ve Körfez ilçelerinde gözlemlenmiştir. Mart ve temmuz ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Etimoloji
Cins adı Latince ayak tabanı anlamına gelir. Cinsin yapraklarının (genelde) yere yatık olmasına işaret eder. Ayrıca bu yapraklar zamanla ayak izini andırır. Yine ayrıca cinsin ayağın altına konulduğunda yorgunluğu gidereceğine inanılırdı. Tür 30 Temmuz 1741 – 4 Mayıs 1826 tarihleri arasında yaşamış İtalyan bitki bilimci Carlo Antonio Lodovico Bellardi’ye adanmıştır.
Türkçe adları
Dilimizde babadeşen adı ile bilinmektedir.
Fotoğrafları









© Doğan, Hüseyin (2022). Kocaeli Bitkileri.
Görüşünüzü Yazın