Site icon Kocaeli Bitkileri

Pittosporum tobira (Yıldız çalısı)

Pittosporum tobira

Pittosporum tobira: 05/06/2021; İzmit Sahili; 5 m.; deniz kenarı. © Hüseyin Cahid Doğan.

Özet

Pittosporum tobira (Yıldız çalısı) çiçeklerinin kokulu olması ve yapraklarını dökmemesi nedeniyle peyzajlarda kullanılan popüler bir süs bitkisidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Apiales

Maydanoz takımı

Pittosporaceae

Yıldızçalısıgiller

Pittosporum

Yıldızçalısı

Tanımı

Pittosporum tobira (Yıldız çalısı) genellikle 10 metre büyüyebilen ve 3 metre genişliğe erişebilen bir bitkidir. Genç dallar kovucukludur. Yapraklar oval olup 10 cm uzunluğundadır. Bunlar tüysüz, derimsi ve üst yüzeyi koyu yeşil renkli ve parlaktır. Çiçekler dalların ucunda küme halinde ve kokuludur. Çiçek sapı 1 ila 2 cm uzunluğundadır. Çanak yapraklar mızraksı ve 3 ila 4 mm uzunluğundadır. Taç yapraklar serbest, önce beyaz iken zamanla sarı renkli, ters mzıraksı ve 1 ila 1,2 cm uzunluğundadır. Meyve 1,2 cm çapında, siyah ya da kırmızı renkli, tüylü ve odunsu bir küresel kapsüldür ve olgunlaşınca açılır. Tohumlar çok sayıda, 4 mm uzunluğunda, köşeli, siyah renkli ve yapışkan bir özün içindedir. Meyve kuşlar tarafından tüketildiğinde yapışkan özsu sayesinde tohumlar kuşların gagalarına yapışır ve bu sayede tohumlarını dağıtır. Kuraklığa dayanıklıdır. Güneşli ya da yarı gölgeli bölgeleri ve kuru ya da nemli toprakları tercih eder.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Japonya, Çin ve Kore’de yayılış gösterir. [HaritaSinonimler] Park ve bahçelerde görülen bitki umumiyetle nisan ve haziran ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1000 metreye kadar olan rakımlarda İzmit ilçesinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde yıldız çalısı adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca ziftli tohum anlamına gelir ve bu bağlamda tohumları çevreleyen yapışkan reçineye işaret eder. Tür adı Japonca kapı ağacı anlamına gelir. Çalının Japoncadaki adına işaret eder. Yaprak ve dallar geleneksel olarak kapılara asılır.

Bilgi

Meyveler zehirli olmamakla birlikte tüketime uygun değildir.

Fotoğrafları

Exit mobile version