Pittosporum tobira (Yıldız çalısı)

Tanımı

10 metre büyüyebilir ve 3 metre genişliğe erişebilir. Yapraklar oval olup 10 cm uzunluğundadır. Bunlar tüysüz, derimsi ve üst yüzeyi koyu yeşil renkli ve parlaktır. Çiçekler dalların ucunda küme halinde ve kokuludur. Çiçekler beyaz renklidir, taç yapraklar 1 cm uzunluğundadır. Meyve tüylü ve odunsu bir kapsüldür ve olgunlaşınca açılır. Tohumlar siyah renklidir ve yapışkan bir özün içindedir. Meyve kuşlar tarafından tüketildiğinde yapışkan özsu sayesinde tohumlar kuşların gagalarına yapışır ve bu sayede tohumlarını dağıtır. Kuraklığa dayanıklıdır. Güneşli ya da yarı gölgeli bölgeleri ve kuru ya da nemli toprakları tercih eder.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Japonya, Çin ve Kore’de yayılış gösterir. [HaritaSinonimler] Park ve bahçelerde görülür. İzmit ilçesinde gözlemlenmiştir. Nisan ve haziran ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1000 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adı

Dilimizde yıldız çalısı adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca ziftli tohum anlamına gelir. Tohumları çevreleyen yapışkan reçineye işaret eder. Tür adı Japonca kapı ağacı anlamına gelir. Çalının Japoncadaki adına işaret eder. Yaprak ve dallar geleneksel olarak kapılara asılır.

Fotoğrafları