Bitkiler › Akçaağaç takımı › Menengiçgiller › Menengiç › Menengiç
Tıbbi bitki, Yenilebilir bitki, Akdeniz elementi.
2 ila 3 metre büyüyebilir. Nadiren 10 metreye kadar çıktığı olur. Yapraklar üst yüzeyi koyu yeşil, alt yüzeyi daha soluk, 2 ila 4 arası yaprakçık çiftinden oluşur ve dökülücüdür. Meyve küçük olup olgunlaştığında yeşil ve maviye döner.
Bitki doğal olarak Akdeniz havzasından İran’a kadar olan bölgede yayılış gösterir. [Harita|Sinonimler|Herbaryum]
Kayalık yamaçlar ve makilik alanlarda görülür. Kocaeli genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir.
Dilimizde Menengiç, Çitlenbik, Çedene, Çıtlık, Çitemik, Bıttım, Çıtımık, Çıtlık, Çetemük, Yabani fıstık ağacı, Çıtırık ve Çöğre adları ile bilinmektedir.
Mayıs ve temmuz ayları arasında çiçek açar.
Deniz seviyesinden 1400 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Cins adı Antik Yunanca fıstık anlamına gelir. Ülkemizde antepfıstığı olarak bilinen kuruyemişin elde edildiği Pistacia vera türüne işaret etmektedir. Tür adı Latince terebentin anlamına gelir. Ağaçtan elde edilen reçinenin adıdır ve çözücü olarak kullanılır.
Meyveleri çerez ya da böreklerde iç malzemesi olarak tüketilir. Tohumlarından mutfaklık yağ elde edilir. Gövdeden elde edilen reçine sakız olarak çiğnenir. Genç yapraklar pişirilerek tüketilebilir.
Reçinesi antiseptik, spazm çözücü, balgam söktürücü ve yara iyileştiricidir. Dahili olarak alındığında; kronik bronşiyal enfeksiyonları, idrar ve renal enfeksiyonlar, kanama, safra taşı, tenya ve romatizma tedavisinde etkilidir. Haricen alındığında; artrit, gut, siyatik, uyuz ve bit tedavisinde etkilidir. Ayrıca kanser tedavisinde de başvurulur.
Meyvelerinden menengiç kahvesi, yağından sabun (bıttım sabunu) yapılır. Fıstık ağacı (Pistacia vera) aşılamak için kullanılır.









Görüşünüzü Yazın