Bitkiler › Çam takımı › Çamgiller › Çam › Sahil çamı
Tıbbi bitki, Yenilebilir bitki, Akdeniz elementi, Asgari endişe (LC).
30 metre büyüyebilir. Gövde kabuğu kahverengi, derince ve düzensiz biçimde çatlaklıdır. Dallar zaman zaman baş aşağı sarkık olup piramit biçiminde bir taç oluştururlar. Dalcıklar soluk kırmızımsı kahverengi olup her yıl yeni bir boğum oluştururlar. Kış tomurcukları kahverengi, dikdörtgensi ve reçinelidir. Demete başına iki iğne yaprak bulunur, bunlar parlak yeşil renkli, genellikle bükük, 10 ila 20 cm uzunluğunda ve 2 mm genişliğinde, sert ve altı adet reçineli kanallıdır. Tohum kozalakları küme halinde, kısaca saplı, koniksi ya da elipsoid yumurtamsı, simetrik ya da asimetrik ve 9 ila 18 cm uzunluğundadır. Kerestesi için yaygın olarak dikilir.
Bitki doğal olarak batı Avrupa ve kuzeybatı Afrika’da yayılış gösterir. [Harita|Sinonimler]
Deniz kenarında görülür. Kandıra ilçesinde gözlemlenmiştir.
Dilimizde Sahil çamı adı ile bilinmektedir.
Kozalaklar aralık ve mart ayları arasında olgunlaşır.
Deniz seviyesinden 200 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Cins adı Latince reçine anlamına gelir. Cinsin reçineli yapısına işaret eder. Tür adı Latincede sahil çamının özel adıdır.
Tohumları çiğ ya da pişirilerek tüketilebilir. Bunlar yağ açısından zengindir olup reçinemsi bir tada sahiptir.
Reçinesinden elde edilen terebentin antiseptik, idrar söktürücü, deri kızartıcı ve parazit düşürücüdür. Böbrek ve mesane şikayetlerinin tedavisinde dahili olarak kullanılan değerli bir ilaçtır. Aynı zamanda solunum sistemi için çok faydalıdır ve bu nedenle mukoza zarının hastalıklarının ve öksürük, soğuk algınlığı, grip ve tüberküloz gibi solunum yolu şikayetlerinin tedavisinde yararlıdır. Harici olarak çeşitli cilt şikayetleri, yaralar, ve yanıklar için kullanılır.
Odun, talaş ve reçinesi hassas insanlarda dermatite yol açabilir. Astım ve bronşit hastaları uzak durmalıdır.








Görüşünüzü Yazın