Site icon Kocaeli Bitkileri

Pinus nigra subsp. pallasiana (Anadolu karaçamı)

Pinus nigra subsp. pallasiana

Pinus nigra subsp. pallasiana: 30/09/2020; Kocaeli Kent Ormanı; 354 m.; ormanlık. © Hüseyin Cahid Doğan

Tanımı

20 ila 55 metre büyüyebilir. Gövde gri ila sarı kahverengi renktedir. Polen kozalakları mayıs ve haziran aylarında belirir. Olgun tohum kozalakları 5 ila 10 cm uzunluğundadır. Tohumlar gri renklidir, 6 ila 8 mm uzunluğundadır, bunlar Aralık ile Nisan aylarında rüzgarla dağılırlar. Ağaç yılda 70 cm uzayabilir. 500 yıl yaşayan örnekleri vardır. Çiçekler tek evciklidir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Balkanlar ve Türkiye’de yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler] Ormanlık alanlarda görülür. İzmit ve Gebze ilçelerinde gözlemlenmiştir. Kozalaklar aralık ve nisan ayları arasında olgunlaşır. Deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde anadolu karaçamı adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince reçine anlamına gelir. Cinsin reçineli yapısına işaret eder. Tür adı Latince siyah anlamına gelir. Türün gövde rengine işaret eder. Alttür 22 Eylül 1741 – 8 Eylül 1811 tarihleri arasında yaşamış Alman zoolog ve bitki bilimci Peter Simon Pallas’a adanmıştır.

Tıp

Reçinesinden elde edilen terebentin antiseptik, idrar söktürücü, deri kızartıcı ve parazit düşürücüdür. Böbrek ve mesane şikayetlerinin tedavisinde dahili olarak kullanılan değerli bir ilaçtır. Aynı zamanda solunum sistemi için çok faydalıdır ve bu nedenle mukoza zarının hastalıklarının ve öksürük, soğuk algınlığı, grip ve tüberküloz gibi solunum yolu şikayetlerinin tedavisinde yararlıdır. Harici olarak çeşitli cilt şikayetleri, yaralar, ve yanıklar için kullanılır.

Dikkat

Fotoğrafları

Exit mobile version