Halep çamı
Bakımı
Pinus halepensis çok yıllık bir ağaçtır. Geçirgen ve nemli ya da kuru toprağı, güneşli bölgeleri tercih eder. Donlara ve kuraklığa dayanıklıdır.
Yetiştirme
Pinus halepensis deniz kıyısı, açık orman ve ormanlık alanlarda görülür. Kumlu ve tınlı topraklara uyumludur.
Yaygın adları
Aleppo pine; Halep çamı.
Etimoloji
Cins adı Latince çam ağacı; tür adı ise Latince Halep (Suriye) anlamına gelir.
Koruma
THE IUCN Red List’e göre Asgari endişe altında tür sınıfı içindedir.
Taksonomi
Superregnum: Eukaryota
Regnum: Plantae
Cladus: Pinophytes
Ordo: Pinales
Familia: Pinaceae
Genus: Pinus
Raunkiaer: Phanerophyte
Literatür
The Gardeners Dictionary: eighth edition no. 8. 1768. Mil.
Yapısı
Pinus halepensis 25 metre büyüyebilir. Gövde çapı 60 cm.’ye ulaşabilir. Kabuk turuncu kırmızı renkli, kalın, tabana doğru derin çatlaklı, taca doğru ince ve lapa lapadır. Yapraklar ince, 6 ila 12 cm. uzunluğunda, belirgin biçimde sarımsı yeşil renkli ve çoğunlukla çift haldedir. Kozalak dar ve konik, 5 ila 12 cm. uzunluğunda, 2 ila 3 cm. genişliğinde ve kapalı olduğunda tabanı geniştir. Başlangıçta yeşil olan kozalak, olgunlaşınca parlak kırmızı kahverengiye döner. Olgunlaşması yirmi dört ay sürer. Tohumlar 5 ila 6 mm. uzunluğunda, 20 mm. uzunluğundaki kanatlara bağlıdır ve rüzgarla dağılır. Çiçekler monoik’tir. Mayıs ve Haziran aylarında çiçek açar.
Faydaları ve zararları
Bitkileri kullanmadan önce mutlaka bir uzmandan yardım alın. Odun, talaş ve reçinesi hassas insanlarda dermatite yol açabilir. Astım veya bronşit hastaları dahili olarak kullanmaktan kaçınmalıdır. Reçinesinden elde edilen terebentin antiseptik, diüretik, rubefasit ve vermifüjdir. Böbrek ve mesane şikayetlerinin tedavisinde dahili olarak kullanılan değerli bir ilaçtır. Aynı zamanda solunum sistem’i için çok faydalıdır ve bu nedenle mukoza zarının hastalıklarının ve öksürük, soğuk algınlığı, grip ve tüberküloz gibi solunum yolu şikayetlerinin tedavisinde yararlıdır. Harici olarak çeşitli cilt şikayetleri, yaralar, ve yanıklar için kullanılır. Antiseptic: Antiseptik. Hastalık oluşturan mikroorganizmaları öldüren ilaç. Diuretic: Diüretik. İdrar söktürücü ilaç. Rubefacient: Deride kızarma oluşturan madde. Vermifuge: Solucan düşürücü ilaç.
Flora of Turkey
Differs from P. brutia in its shorter , narrower leaves, bark always greyish, the cones borne 1-2 together, always stalked and pendulous, and the scales with a raised umbo. Growing with P. brutia, c. 100 m. I:75.