Site icon Kocaeli Bitkileri

Pilosella piloselloides (Köse tırnakotu)

Köse tırnakotu

Pilosella piloselloides: 06/06/2019; Ballıkayalar; 70 m.; ormanlık. © Hüseyin Cahid Doğan

Özet

Pilosella piloselloides (Köse tırnakotu) genelde yüksek rakımlarda görülen ve yaz aylarında çiçek açan bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Asterales

Papatya takımı

Asteraceae

Papatyagiller

Pilosella

Tırnakotu

Tanımı

Pilosella piloselloides (Köse tırnakotu) halihazırda bazı kaynaklarda Hieracium piloselloides olarak geçmektedir. Sitolon görülmez ya da görüldüğünde incedir. Taban yaprakları 15 ila 120 mm uzunluğunda ve 3 ila 13 mm genişliğinde, şeritsi, darca eliptik ya da ters mızraksı, tepede küt ya da sivri, mavimsi, tüysüz ya da uzun ve basit salgısız tüylüdür. Çiçekli gövdeler 15 ila 50 cm uzunluğunda, tüysüz ya da nadiren salgılı ya da basit salgısız tüylüdür. Çiçek kurulu gevşek, 3 ila 50 arası çiçek başlı, çiçek sapı tüysüz ya da birkaç yıldızsı ve birkaç ila çok sayıda salgılı ya da basit salgısız tüylüdür. Filariler 5 ila 7 mm uzunluğunda ve 0,5 ila 0,75 mm genişliğinde, şeritsi ila şeritsi mızraksı, tepede küt ya da sivridir. Dilsi çiçekler sarı renkli, zaman zaman dış yüzeyi mor şeritlidir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Ortadoğu, Avrupa ve Kafkasya’da yayılış gösterir ancak günümüzde Amerika kıtasına da dağılmıştır. [Harita, Alt türlerSinonimler] Alpin çayırlar, orman açıklıkları ve kayalık yamaçlarda görülen bitki umumiyetle haziran ve ağustos ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi 900 ila 1000 metreye kadar olan rakımlarda Kartepe ilçesinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde köse tırnakotu adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince küçük tüylü anlamına gelir. Bitkiler belirgin biçimde tüylüdürler. Tür adı Antik Yunanca Pilosella gibi anlamına gelir. Tür önce Hieracium piloselloides olarak tanımlanmış, daha sonra Pilosella cinsine çağrılmıştır.

Fotoğrafları

Exit mobile version