Tanımı
Çok sayıda yaprak görülür, bunlar ters mızraksı ila dikdörtgensi, çok sayıda basit salgısız tüylü ve alt bölümde yoğun, üst bölümde seyrek yıldızsı tüylüdür. Çiçekli gövdeler 40 cm uzunluğunda ve tek çiçek başlıdır. Filariler 6 ila 14 mm uzunluğunda ve 1 ila 3,5 mm genişliğinde, dıştaki yumurtamsı ila şeritsi mızraksı, içteki mızraksı ila şeritsi mızraksı, yoğun yıldızsı ve basit salgısız ya da salgılı tüylüdür. Dıştaki dilsi çiçek genellikle dış yüzeyinde koyu çizgilidir.
Gözlem bilgileri
Bitki doğal olarak Avrupa’dan Kafkasya’ya kadar olan bölgede yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler] Alpin çayırlar, orman açıklıkları ve kayalık yamaçlarda görülür. Başiskele ilçesinden kayıt bildirilmiş ancak henüz gözlemlenememiştir. Temmuz ve eylül ayları arasında çiçek açar. 1400 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Türkçe adı
Dilimizde toros tırnakotu adı ile bilinmektedir.
Etimoloji
Cins adı Latince küçük tüylü anlamına gelir. Bitkiler belirgin biçimde tüylüdürler. Tür 15 Aralık 1760 – 1 Ağustos 1846 tarihleri arasında yaşamış Alman böcek ve bitki bilimci David Heinrich Hoppe’a adanmıştır. Alpin bitkiler üzerine yaptığı çalışmaları ile bilinir. Alttür adı ise Latince Kilikya anlamında gelir. Alttürün literatüre girdiği bölgeye işaret eder.
Görüşünüzü Yazın