Özet
Pilosella cymosa (Sülün tırnakotu) genelde makilik alanlarda görülen ve yaz aylarında çiçek açan bir bitkidir.
Hiyerarşi
Tanımı
Pilosella cymosa (Sülün tırnakotu) halihazırda bazı kaynaklarda Hieracium cymosum olarak geçer. Sitolon görülmez ya da görüldüğünde genellikle ince ve yeraltındadır. Taban yaprakları 30 ila 170 mm uzunluğunda ve 5 ila 25 mm genişliğinde, çoğunlukla ters mızraksı, zaman zaman darca eliptik, tepede sivri ila kür, tabanda uzun daralıcı, kenarları genellikle düz, nadiren minik dişli, çok sayıda salgısız ve birkaç ya da çok sayıda yıldızsı tüylüdür. Çiçekli gövdeler 30 ila 80 cm uzunluğunda, çok sayıda yıldızsı tüylü, çok sayıda basit salgısız ve zaman zaman birkaç adet kısa salgılı tüylüdür. Çiçek kurulu yalancı şemsiye, ana dal sıklıkla şemsiyemsi, 10 ila 80 arası çiçek başlıdır. Filariler 5,5 ila 7 mm uzunluğunda, şeritsi mızraksı, tepede sivri, çok sayıda yıldızsı ve yoğun basit salgılı tüylüdür.
Gözlem bilgileri
Bitki doğal olarak Avrupa ve Sibirya’da yayılış gösterir. [Harita, Alt türler, Sinonimler] Çalılık, orman açıklıkları ve kayalık yamaçlarda görülen bitki umumiyetle haziran ve temmuz ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi 400 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda İl genelinde yaygın olarak gözlemlemek mümkündür.
Türkçe adı
Dilimizde sülün tırnakotu adı ile bilinmektedir.
Etimoloji
Cins adı Latince küçük tüylü anlamına gelir. Bitkiler belirgin biçimde tüylüdürler. Tür adı Latince küme halinde anlamına gelir. Çiçek gövdesinin çok sayıda çiçek başı taşımasına işaret eder. Özellikle nadir olan bitkiler için önerilen isimlerde, sülün kelimesine sıklıkla rastlıyoruz, ancak bunun nedenini bilmiyoruz.
Bir yanıt yazın