Site icon Kocaeli Bitkileri

Picris rhagadioloides (Maki şirosu)

Picris rhagadioloides

Picris rhagadioloides: 29/08/2021; Bıçkıdere; 45 m.; göl. © Hüseyin Cahid Doğan

Özet

Picris rhagadioloides (Maki şirosu) genelde yamaçlarda görülen ve güz sonundan yaz sonuna kadar çiçek açan bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Asterales

Papatya takımı

Asteraceae

Papatyagiller

Picris

Şiro

Tanımı

Picris rhagadioloides (Maki şirosu) genellikle 20 ila 90 cm büyüyebilen bir bitkidir. İnvolukrum 8 ila 12 mm uzunluğunda ve 6 ila 9 mm genişliğinde olup, meyve zamanı daha büyüktür. Tabanda bir rozet görülür. Bazen kazık köklüdür. Çiçek açan gövdeler dik, belirgin biçimde çıkıntılı, kıllı, dallı ya da dalsızdır. Taban yaprakları darca ters yumurtamsı, 5 ila 15 cm uzunluğunda, 1,3 ila 3 cm genişliğinde, dişli, yuvarlak ya da küt, iki yüzeyi de ince kıllıdır. Gövde yaprakları birkaç adet, ters yumurtamsı ila darca dikdörtgensi, 1,5 ila 8 cm uzunluğunda ve 0,3 ila 2 cm genişliğinde, düz ya da dişli, tepede sivri ve kıllıdır. Çiçek başı 30 ila 100 çiçeklidir. İnvolukrum çiçek zamanı çan biçimindedir. Taç sarı renkli ya da sıklıkla dış bölümünde mor, tüp 4 mm uzunluğunda, tepeye doğru seyrek tüylü, dilsi çiçekler 9 mm uzunluğunda ve 2 mm genişliğindedir. Sorguç beyaz renklidir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Akdeniz havzasında yayılış gösterir ancak günümüzde Amerika kıtasına da yayılmıştır. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Kayalık yamaçlar, tarlalar ve çayırlarda görülen bitki umumiyetle mayıs ve ağustos ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 600 metreye kadar olan rakımlarda İzmit ilçesinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde maki şirosu adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca acı anlamına gelir. İlk defa Dioscorides tarafından kullanılmıştır ve bitkilerin acılığına işaret eder. Tür adı Antik Yunanca Rhagadiolus gibi anlamına gelir. Türün papatyagiller cinsi Rhagadiolus (Çatlakçanak) ile benzerliğine işaret eder.

Fotoğrafları

Exit mobile version