Picris hieracioides (Deli şiro)

derleyen:

Özet

Picris hieracioides (Deli şiro) genelde yol kenarında görülen ve yaz başından güz başına kadar çiçek açan bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Asterales

Papatya takımı

Asteraceae

Papatyagiller

Picris

Şiro

Tanımı

Picris hieracioides (Deli şiro) tek, iki ya da çok yıllık bir bitkidir. Gövde diktir ve genellikle 30 ila 120 cm büyüyebilir. Taban yaprakları ters mızraksı, 9 ila 12 cm uzunluğunda, 1 ila 4,5 cm genişliğinde, tabanda daralıcı ve kenarları dişlidir. Gövde yaprakları şeritsi ters mızraksı, kenarları düz ve yukarı çıkıldıkça boyu kısalma eğilimindedir. Çiçek kurulu sapı kalınlaşmaz. İnvolukrum 1 ya da 1,3 cm uzunluğunda ve 1 ila 1,5 cm genişliğindedir. Dilsi çiçekler involukrumu 6 mm kadar aşar. Kapçık mekiksi, 3 ila 4 mm uzunluğunda ve çıplaktır. Sorguç tüyleri 5,5 ila 6,5 mm uzunluğunda ve çok sayıdadır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrupa’dan Kafkasya’ya kadar olan bölgede yayılış gösterir ancak günümüzde Amerika ve Avustralya kıtalarına da dağılmıştır. [HaritaSinonimlerHerbaryum, Alt türler] Çayır, dere boyları ve yol kenarında görülen bitki umumiyetle haziran ve eylül ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi 400 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda Karamürsel ilçesinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde deli şiro adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca acı anlamına gelir. İlk defa Dioscorides tarafından kullanılmıştır ve bitkilerin acılığına işaret eder. Tür adı Latince Hieracium gibi anlamına gelir ve bu bağlamda türün Hieracium (Şahin otu) cinsini andırmasına işaret eder.

Fotoğrafları