Picris hieracioides subsp. spinulosa (Sivri şiro)

derleyen:

Picris hieracioides subsp. spinulosa

Tanımı

Picris hieracioides subsp. spinulosa (Sivri şiro) tek, iki ya da çok yıllık bir bitkidir. Gövde diktir ve genellikle 30 ila 120 cm büyümektedir. Taban yaprakları ters mızraksı, 9 ila 12 cm uzunluğunda, 1 ila 4,5 cm genişliğinde, tabanda daralıcı ve kenarları dişlidir. Gövde yaprakları şeritsi ters mızraksı, kenarları düz ve yukarı çıkıldıkça boyu kısalma eğilimindedir. Çiçek kurulu sapı kalınlaşmaz. İnvolukrum 1 ya da 1,3 cm uzunluğunda ve 1 ila 1,5 cm genişliğindedir. Dilsi çiçekler involukrumu 6 mm kadar aşar. Kapçık mekiksi, 3 ila 4 mm uzunluğunda ve çıplaktır. Sorguç tüyleri 5,5 ya da 6,5 mm uzunluğunda ve çok sayıdadır. Picris cinsi çok zor, bu nedenle bu teşhis hayli şüpheli olarak kabul edilmelidir.

Şiro ile ilgili bilgi → Picris || Papatyagiller ile ilgili bilgi → Asteraceae


Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrupa’da yayılış gösterir. Çayır, dere boyları ve yol kenarında görülen bitki umumiyetle haziran ve eylül ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi 400 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda Karamürsel ilçesinde gözlemlemek mümkündür.

Harita → Sinonimler → Herbaryum


Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca acı anlamına gelir. İlk defa Dioscorides tarafından kullanılmıştır ve bitkilerin acılığına işaret eder. Epitet Latince Hieracium gibi anlamına gelir ve bu bağlamda türün Hieracium (Şahin otu) cinsini andırmasına işaret eder. AltEpitet Latince küçük dikenli anlamına gelir. Muhtemelen filarilerdeki küçük dikensi yapılara işaret etmektedir.


Picris hieracioides subsp. spinulosa
Picris hieracioides subsp. spinulosa
Picris hieracioides subsp. spinulosa
Picris hieracioides subsp. spinulosa
Sivri şiro
Sivri şiro

Sivri şiro…

Picris hieracioides subsp. spinulosa, genelde orman sınırlarında görülen ve yaz başından güz başına kadar çiçek açan bir bitkidir.

Dilimizde sivri şiro adı ile bilinmektedir.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uyarı: Site sahibi, sitede yer verilen her türden bilginin uzman görüşüne dayandırılmaksızın kullanılmamasını şiddetle tavsiye eder.