Picnomon (Kılçıkdiken)

Özet

Picnomon (Kılçıkdiken) genelde işlenmemiş arazilerde görülen ve istilacı potansiyeli yüksek olan monotipik bir cinstir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Asterales

Papatya takımı

Asteraceae

Papatyagiller

Tanımı

Picnomon (Kılçıkdiken) genellikle 50 ila 100 cm büyüyebilen, dik, dikenli ve tek yıllık bitkilerden oluşan bir cinstir. Gövde dikenli kanatları olan dallara ayrılır ve boyunca ağsı tüylerle kaplıdır. Taban yaprakları beyaz tüylerle kaplı, 30 cm uzunluğunda, hafifçe loblu ve kısa dikenlidir. Gövde yaprakları almaşlı dizilişli, 10 cm uzunluğunda ve darca lobludur. 10 ila 15 mm uzunluğunda sarı dikenler taşır. Çiçek durumu silindirik olmakla birlikte tepeye doğru daralır.

Kömeçler 2 ila 4 cm uzunluğunda, 1 cm genişliğinde olup tek ya da 2 ila 8 arası küme halindedir. İnvolukrum yumurtamsı ila silindirik ve ağsı tüylüdür. Çiçekler genellikle morumsudur. Kapçık kahverengi ila siyah renkli, boyunca kabarık çizgili, 4 ila 6 mm uzunluğunda, pürüzsüz ve parlaktır. Sorguç gümüşî-beyaz renkli ve 1 ila 2 cm uzunluğunda kıllıdır. Bitkiler tohumlar olgunlaştıktan sonra kırılabilirler ve böylece rüzgarla yuvarlanarak tohumlarını dağıtabilirler. Cinse bağlı tek tür vardır ve o da Akdeniz havzası ile Batı Asya’ya özgüdür ancak günümüzde Avrupa ve Avustralya’ya da dağılmıştır. [Harita, Türler]

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca otlaktaki diken anlamına gelir. Bitkilerin özellikle meralar ile ekili arazilerde kısa sürede işgalci haline gelmeleri mümkündür ve bu da hem tahıl verimini düşürecek hem de otlatma alanlarını daraltacaktır.

Kocaeli’ndeki türler

Picnomon acarna

Picnomon acarna

Kılçıkdiken