Site icon Kocaeli Bitkileri

Physalis philadelphica (Tomatillo)

Physalis philadelphica

Physalis philadelphica: 16/09/2023; Çağırgan Göleti; 225 m.; göl kenarı. © Hüseyin Doğan

Tanımı

20 ila 150 cm boylanabilen, dik ila yayılıcı ve tek yıllık bir bitkidir. Gövde dallı, tüysüzce ya da seyrekçe havlıdır. Yapraklar mızraksı ila yumurtamsı mızraksı, uçları sivri ya da küt, tabanda eğik, yaprak ayası 2 ila 6 cm uzunluğunda, kenarları dişlidir. Yaprak sapı 3 ila 8 cm uzunluğunda ve yoğun biçimde havlıdır. Çanak çiçek zamanı 3 ila 4 mm uzunluğunda, lobları üçgensi, uçları küt ya da sivri iken meyve zamanı küresel, 2 ila 3 cm çapında, zarsı, yeşil renkli, tabanda yuvarlaktır. Çiçek çan biçimli, 5 ila 7 mm uzunluğunda, sarı renkli ve tabanda mor noktalıdır. Meyve yeşil ya da mor renkli ve yapışkandır.

Gözlem bilgileri

Doğal olarak Orta Amerika’da yayılış gösterir ancak günümüzde tropik ve ılıman kuşaklarda doğallaşmıştır. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Tahrip edilmiş araziler ve yol kenarında görülür. Körfez ve İzmit ilçelerinde gözlemlenmiştir. Mayıs ve ağustos ayları arasında çiçek açar. 200 ila 1000 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde tomatillo ve pırıp adları ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca mesane anlamına gelir. Meyve yapısına işaret eder ve bu nedenle mesane ile ilgili sorunların tedavisinde kullanılırdı. Tür adı Latince Philadelphia, ABD anlamına gelir. Şehir türün doğal yayılış alanında yoktur ancak olasılıkla buradan toplanan bir örnekten tanımlanmıştır.

Gıda

Domatesten daha önce kültüre alınmış olup Maya ve Aztek kültürlerinin önemli bir parçasıydı. Erken dönemde daha ekşi iken zamanla tatlılaşır. Her iki dönemde de hasat edilerek tüketilmiştir. Meyve çiğ ya da pişirilerek tüketilebilir. Domates ikamesi olarak kullanılabilir.

Tıp

Meyvesinin suyu gözleri yıkamak için kullanılır.

Dikkat

Fotoğrafları

Exit mobile version