Physalis peruviana (Altın çilek)

derleyen:

Uyarı: Site sahibi, sitede yer verilen her türden bilginin uzman görüşüne dayandırılmaksızın kullanılmamasını şiddetle tavsiye eder.

Özet

Physalis peruviana (Altın çilek) yenilebilir meyveleri nedeniyle yaygın olarak yetiştirilen yaz ortasından güz ortasına kadar çiçek açan bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Solanales

Patlıcan takımı

Solanaceae

Patlıcangiller

Physalis

Altınçilek

Tanımı

Physalis peruviana (Altın çilek) genellikle 1 ila 1,5 metre büyüyebilen bir bitkidir. Gövde dik ya da yükselici, dallı ve yoğun biçimde havlıdır. Dallar yayılıcıdır. Yapraklar kalp biçiminde ve kadifemsidir. Yaprak sapı 2 ila 5 cm uzunluğundadır. Çiçekler çan biçiminde ve baş aşağı sarkıktır. Çiçekler sarı renkli olup kahverengi beneklidir. İplikçik mavi mor renklidir. Çanak yeşil renkli ve ovaldir. Meyve sarı ila turuncu renkli, yuvarlak ve 2 cm çapındadır. Tohumlar sarı renklidir.

Gözlem bilgileri

Doğal olarak Peru’da yayılış gösterir ancak mutfak değeri nedeniyle günümüzde dünyanın büyük bölümünde yetiştirilmektedir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Bahçe ve çitlerde görülen bitki umumiyetle temmuz ve ekim ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1000 metreye kadar olan rakımlarda İzmit ilçesinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adları

Dilimizde altın çilek adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca mesane anlamına gelir. Meyve yapısına işaret eder ve bu nedenle mesane ile ilgili sorunların tedavisinde kullanılırdı. Tür adı Latince Peru anlamına gelir ve açık bir şekilde türün Peru’da endemik olmasına işaret eder. Özgün tanımda bu “Habitat in Lima” olarak belirtilmiştir.

Gıda

Meyveleri çiğ ya da pişirilerek yenilebilir. Meyve A ve C vitamini bakımından zengindir. Meyveleri çeşitli tatlılarda kullanılır.

Tıp

İdrar söktürücüdür. Ayrıca yaprağın suyu bağırsak şikayetlerinde kullanılmıştır.

Dikkat

Fotoğrafları


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir