Site icon Kocaeli Bitkileri

Physalis angulata (Hışhış çiçeği)

Physalis angulata

Physalis angulata; 19/11/2022; Çakmaklar; 300 m.; yol kenarı. © Hüseyin Doğan

Tanımı

30 ila 50 cm boylanabilen, dik ve tek yıllık bir bitkidir. Seyrekçe havlı ya da tüysüzcedir. Gövde çok dallıdır. Yaprak sapı 1 ila 5 cm uzunluğunda, yaprak ayası yumurtamsı ila eliptik, 3 ila 6 cm uzunluğunda ve 2 ila 4 cm genişliğinde, tüysüzce, tabanı kamamsı ila genişçe kamamsı, kenarları düz ya da dişli, ucu sivri ya da sipsivridir. Çiçek sapı 5 ila 12 mm uzunluğundadır. Çanak yarıya kadar bölünmüş, 4 ila 5 mm uzunluğunda ve lobları mızraksı, kirpiklidir. Çiçek soluk sarı ya da beyaz renkli, boğaz bölümünde lekeli, 4 ila 6 mm uzunluğunda ve 6 ila 8 mm genişliğindedir. Çanak meyve zamanı yumurtamsı, 1,5 ila 2,5 cm çapındadır. Meyve 1,2 cm çapındadır. Tohumlar disk biçiminde ve 2 mm uzunluğundadır.

Gözlem bilgileri

Doğal olarak Amerika’da yayılış gösterir ancak günümüzde tropik ve ılıman kuşaklarda doğallaşmıştır. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Tahrip edilmiş araziler ve yol kenarında görülür. Kandıra ilçesinde gözlemlenmiştir. Mayıs ve haziran ayları arasında çiçek açar. 200 ila 1000 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde hışhış çiçeği adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca mesane anlamına gelir. Meyve yapısına işaret eder ve bu nedenle mesane ile ilgili sorunların tedavisinde kullanılırdı. Tür adı Latince köşeli anlamına gelir. Türün gövdesinin köşeli olmasına işaret eder. Özgün tanımda bu “ramis angulatis glabris” olarak belirtilmiştir.

Gıda

Meyveleri çiğ ya da pişirilerek yenilebilir ve çeşitli tatlılarda kullanılır.

Tıp

İdrar söktürücü, balgam söktürücü ve ateş düşürücüdür. Yaprakları mide şikayetlerinde kullanılır.

Dikkat

Fotoğrafları

Exit mobile version