Phyla nodiflora var. minor (Limon otu)

derleyen:

Özet

Phyla nodiflora var. minor (Limon otu) genelde sulak alanların civarında görülen ve bahar ortasından yaz sonuna kadar çiçek açan bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Lamiales

Ballıbaba takımı

Verbenaceae

Mineçiçeğigiller

Phyla

Suçileği

Tanımı

Phyla nodiflora var. minor (Limon otu) halihazırda bazı kaynaklarda Phyla canescens adı ile geçmektedir. Çok dallı, kısa boylu ve sürünücü çok yıllık bir bitkidir. Gövde bir metreye kadar boylanabilir. Gövdeler sıklıkla pembemsi ya da kahverengi, düğümlerinden köklenici olup sıkı ve karışık bir halı oluşturur. Eski gövdeler gri renkli ve odunsudur. Küçük, grimsi yeşil renkli yapraklar hafifçe etli, kısa saplı ve karşılıklı çiftler halindedir. Yaprak kenarı düz ya da birkaç küt dişlidir. Çiçek durumu yaprak koltuklarından çıkan bir sap üzerinde, çiçeklerin sıkıca dizili olduğu küresel bir formdadır. Çiçekler kısa tüplü, beş taçyaprak benzeri loblu ve 2,5 mm uzunluğundadır. Bunlar beyaz, soluk pembe ya da soluk mor renkli olup ortası sarı renklidir. Çoğunlukla iç bölgelerdeki sulak alanların civarında bulunması, yapraklarının genellikle grimsi yeşil renkli ve kısa dişli olması ve çiçeklerinin genellikle leylak ya da pembemsi renkli olması ile Phyla nodiflora‘dan ayırt edilir.

Gözlem bilgileri

Doğal olarak Güney Amerika’da yayılış gösterir ancak günümüzde dünyanın büyük bölümüne dağılmıştır. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Çayır ve sulak alanların civarında görülen bitki umumiyetle nisan ve ağustos ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 900 metreye kadar olan rakımlarda İzmit ilçesinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde limon otu adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca kabile anlamına gelmektedir. Hem çiçeklerin sıkıca dizili olmasına hem de bitkinin yer örtücü karakterine işaret eder. Tür adı Latince boğumlu çiçek anlamına gelir. Türün çiçeklerinin gövde boğumlarından çıkmasına işaret eder. Varyete adı ise Latince küçük anlamına gelir.

Tıp

Ağrı kesici, antibakteriyel, açıcı, idrar söktürücü, âdet söktürücü, parazit düşürücü ve soğutucudur. Kancalı kurt tedavisinde kullanılır. Bitkinin suyu ve solunması ateş, öksürük ve soğuk algınlığı tedavisinde kullanılır. Kök suyuna mide şikayetlerinde başvurulmuştur.

Fotoğrafları


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uyarı: Site sahibi, sitede yer verilen her türden bilginin uzman görüşüne dayandırılmaksızın kullanılmamasını şiddetle tavsiye eder.