Phonus (Sarıdiken)

Özet

Phonus (Sarıdiken) bazı türleri boya ve tıbbi amaçlarla kullanılan ve istilacı potansiyeli yüksek bitkileri barındıran bir cinstir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Asterales

Papatya takımı

Asteraceae

Papatyagiller

Tanımı

Bu tanım Carthamus ve Phonus cinsleri için ortaktır. Phonus (Sarıdiken) genellikle dikensi, 30 ila 180 cm büyüyebilen, dallı ve tek ya da çok yıllık otlardan oluşan bir cinstir. Gövde genellikle diktir. Yapraklar tabanda ve gövdede ya da tamamı gövdede, almaşlı dizilişli, kenarları düz ila az teleksi ila derin teleksi ve dikensidir. Çiçek başları tablamsı ve tek ya da küme halindedir. İnvolukrum yumurtamsı ya da darca elipsoittir. Filariler 4 ya da 5 sıra halinde çok sayıda, şeritsi ila yumurtamsı ve dikensi uçludur. Dıştakiler yaprak benzeri, sert ve dikenli dişli, içtekiler ince ve uçları zaman zaman tırnaklıdır. Çiçek tablası dışbükey ila koniksidir. Çiçekler turuncu, sarı, pembe ya da mor renklidir. Çiçekçikler 15 ila 60 adet ve incedir.

Boyuncuk uzun şeritsi dallıdır. Kapçık ters yumurtamsı ila ters piramitsi, pürüzsüz ve çıplaktır. Sorgu yoktur ya da kalıcı olup çok sayıdadır. Cins Avrasya ve Kuzey Afrika’ya özgüdür ancak günümüzde dünyanın büyük bölümüne dağılmıştır. [Harita, Sinonimler, Türler]

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca katil anlamına gelir. İlk defa Plinius tarafından kullanılmıştır ve ona göre bitki adını, usaresinin kan renginde olmasına borçludur. Ayrıca Yunan mitolojisinde Phonoiler, cinayetin temsilcileri olarak kabul edilmiştir.

Kocaeli’ndeki türler

Carthamus (Aspir)

Phonus lanatus

Sarıdiken