Site icon Kocaeli Bitkileri

Phleum subulatum (Tel itkuyruğu)

Phleum subulatum

Phleum subulatum: 05/06/2021; Hereke Yaylası; 320 m.; yayla. © Hüseyin Cahid Doğan

Tanımı

7 ila 42 cm büyüyebilir. Gövde dik ya da tabandan dirseksi yükselici, pürüzsüz, çıplak, genellikle basit, tek ya da küme halinde ve 1 ila 6 arası sayıda boğumludur. Yaprak kılıfları çıplaktır. Dil 2,5 ila 5 mm uzunluğunda ve sivri uçludur. Yaprak ayası 1 ila 15 cm uzunluğunda, 1 ila 5 mm genişliğinde, şeritsi, sipsivri uçlu ve genellikle çıplaktır. Çiçek kurulu 1 ila 12 cm uzunluğunda, 3 ila 9 mm genişliğinde, silindirik ve beyazımsı yeşil renklidir. Başakçıklar 2 ila 4 mm uzunluğunda ve eliptiktir. Dışkavuzlar eliptiktir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Balkanlarda yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler] Deniz kenarı, yamaç, çayır ve ormanlık alanlarda görülür. Körfez ilçesinde gözlemlenmiştir. Mayıs ve temmuz ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 900 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde tel itkuyruğu adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca yünlü kamış anlamına gelir. Cinsin çiçek kurulunun yapısına işaret eder. Tür adı Latince bizsi anlamına gelir. Türün yaprak yapısına (ya da erken dönemde çiçek kuruluna?) işaret eder.

Fotoğrafları

Exit mobile version