Site icon Kocaeli Bitkileri

Phleum pratense (Çayır itkuyruğu)

Phleum pratense

Phleum pratense: 05/07/2021; Safiye; 200 m.; yol kenarı. © Hüseyin Cahid Doğan

Tanımı

10 cm ila 1,5 metre büyüyebilir. Gevşek ya da sıkı bir küme halindedir. Gövde dik ya da tabandan dirseksi yükselici, pürüzsüz ve çıplaktır. Yaprak kılıfları çıplaktır. Dil 1 ila 6 mm uzunluğunda ve küt uçludur. Yaprak ayası 4 ila 20 cm uzunluğunda ve 3 ila 9 mm genişliğinde, şeritsi, sipsivri uçlu ve çıplaktır. Çiçek kurulu 1 ila 6 cm uzunluğunda, 6 ila 8 mm genişliğinde ve silindiriktir. Başakçıklar 3,5 ila 4 mm uzunluğundadır. Dışkavuzlar dikdörtgensidir. İçkavuz 1,4 ila 2,1 mm uzunluğundadır. Ercikler pembedir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrupa’da yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Dere kenarı, tarla, yamaç, çayır ve ormanlık alanlarda görülür. Karamürsel ilçesinde gözlemlenmiştir. Haziran ve ağustos ayları arasında çiçek açar. 500 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde çayır itkuyruğu adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca yünlü kamış anlamına gelir. Cinsin çiçek kurulunun yapısına işaret eder. Tür adı Latince çayır anlamına gelir. Türün habitat tercihine işaret eder. Özgün tanımda bu “Habitat in Europae versuris & pratis” olarak belirtilmiştir.

Bilgi

Saplarından saç fırçası yapılır.

Fotoğrafları

Exit mobile version