Site icon Kocaeli Bitkileri

Phleum bertolonii (Kumul itkuyruğu)

Phleum bertolonii

Phleum bertolonii: 05/06/2021; Hereke Yaylası; 320 m.; yayla. © Hüseyin Cahid Doğan

Tanımı

15 ila 50 cm büyüyebilir. Yığınsı bir bitkidir. Gövde dik ya da tabandan dirseksi yükselici, çıplak, pürüzsüz ve 3 ila 5 arası boğumludur. Yaprak kılıfları pürüzsüzdür. Dil 1,5 ila 2,5 mm uzunluğunda küt uçludur. Yaprak ayası 2 ila 16 cm uzunluğunda, 1,5 ila 2,5 mm genişliğinde, düz, şeritsi, soluk grimsi yeşil renkli, sipsivri uçlu ve çıplaktır. Silindirik çiçek kurulu 1 ila 6 cm uzunluğunda ve 3 ila 5 mm genişliğindedir. Başakçıklar 1,9 ila 2,5 mm uzunluğunda, dikdörtgensi ve kesik uçludur. Dışkavuzlar dikdörtgensidir. İçkavuz 0,7 ila 1,8 mm uzunluğundadır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak batı Asya ve Avrupa’da yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Kumlu alanlar, yol kenarı ve tarlalarda görülür. Körfez ilçesinde gözlemlenmiştir. Mayıs ve temmuz ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde kumul itkuyruğu adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca yünlü kamış anlamına gelir. Cinsin çiçek kurulunun yapısına işaret eder. Tür 8 Şubat 1775 – 17 Nisan 1869 tarihleri arasında yaşamış İtalyan bitki bilimci Antonio Bertoloni’ye adanmıştır.

Fotoğrafları

Exit mobile version