Site icon Kocaeli Bitkileri

Phleum alpinum (Alp itkuyruğu)

Phleum alpinum

Phleum alpinum

Tanımı

10 ila 60 cm büyüyebilir. Gövde tek ya da küçük gruplar halinde, dik ya da tabanda hafifçe eğik, boş, pürüzsüz ve tüysüzdür. Yaprak kılıfları çıplaktır. Dil 2 mm uzunluğunda ve kesiktir. Çiçek kurulu 1 ila 4 cm uzunluğunda, 0,5 ila 1,2 cm genişliğinde, genellikle morumsu ve silindirik ile oval bir başak halindedir. Başakçıklar 3 ila 7 mm uzunluğunda, dikdörtgensi ve kesiktir. Dışkavuzlar 2,5 ila 4 mm uzunluğundadır. İçkavuz yumurtamsı ve küt uçludur. Tabanda soğan benzeri yapılar görülmez. Kök liflidir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak kuzey yarımkürede yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Alpin çayırlar, yamaçlar, dere kenarı ve ormanlık alanlarda görülür. Karamürsel ilçesinden kayıt bildirilmiş ancak henüz gözlemlenememiştir. Haziran ve ağustos ayları arasında çiçek açar. 800 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde alp itkuyruğu adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca yünlü kamış anlamına gelir. Cinsin çiçek kurulunun yapısına işaret eder. Tür adı Latince Alpler anlamına gelir. Türün habitat tercihine işaret eder. Özgün tanımda bu “Habitat in Alpibus” olarak belirtilmiştir.

Exit mobile version