Tanımı
5 metreye kadar büyüyebilir. Tomurcuklar ve genç dallar tüylüdür. Çiçekler erseliktir. Meyvesi tek tohumludur. -15 dereceye kadar dayanıklıdır. Hayli yavaş büyür. Çiçekleri hoş kokuludur. Yapraklar yumurtamsı ya da eliptik yumurtamsı ve karşılıklı dizilişlidir. Yaprak kenarları düz ya da testere dişlidir. Çiçekler beyaz, küçük ve kümeler halindedir. Çanak sarımsıdır. Meyveler mavi ile siyah renginde görülür. Kayalık bölgeleri ve yamaçları tercih eder. Kuraklığa dayanıklıdır. Yapraklar kısa saplı ya da sapsızdır.
Türkçe adları
Dilimizde akçakesme, kesme ve akçekesme adları ile bilinmektedir.
Gıda
Meyvesi zeytine benzer ve muhtemelen yenilebilirdir.
Tıp
İdrar söktürücü ve gargara olarak kullanılır. Adet kanaması uyarıcısıdır.
Bilgi
Gövdelerinden kaliteli kömür elde edilir.
Etimoloji
Cins adı Antik Yunanca yaprak anlamına gelir. Temelde ıhlamur türleri için kullanılırken, zamanla akçakesme cinsine adapte edilmiştir. Tür adı Latince geniş yapraklı anlamına gelir. Türün ayırt edici yaprak yapısına işaret eder. İkili adlandırma öncesi adı “Phillyrea latifolia spinosa”dır.
Gözlem bilgileri
Bitki doğal olarak Akdeniz havzasında yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler] Çalılık, kayalık bölgeler ve makiliklerde görülür. İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir. Mayıs ve haziran ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1300 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Fotoğrafları








© Doğan, Hüseyin (2022). Kocaeli Bitkileri.
Görüşünüzü Yazın