Site icon Kocaeli Bitkileri

Philadelphus coronarius (Filbahri)

Philadelphus coronarius

Philadelphus coronarius: 06/05/2021; Bayındırlık; 108 m.; yol kenarı. © Hüseyin Cahid Doğan

Tanımı

3 metre büyüyüp 2 metre genişleyebilir. Dallar kemerlidir. Yapraklar 4 ila 9 cm uzunluğunda, eliptik ila yumurtamsı, 4,5 ila 9 cm uzunluğunda, 2 ila 4,5 cm genişliğinde, sivri uçlu ve kenarları testere dişlidir. Yaprakların üst yüzeyi tüysüz, alt yüzeyi ise kısmen tüylüdür. Çiçek kurulu 5 ila 9 arası sayıda çiçeklidir. Çiçekler kremsi beyaz renkli, hoş kokulu ve dört taç yapraklıdır. Ercikler sarı renklidir. Çiçekler erseliktir. Tohumlar eylül ayında olgunlaşır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak güney Avrupa’da yayılış gösterir ancak süs bitkisi değeri nedeniyle dünyanın büyük bir bölümüne yayılmıştır. [HaritaSinonimler] Dere kenarı, bahçe ve yol kenarında görülür. İzmit ilçesinde gözlemlenmiştir. Mayıs ve haziran ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1000 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adı

Dilimizde filbahri, yalancı yasemin ve ağızlık çalısı adları ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca kardeşini seven anlamına gelir. MÖ 309-246 yılları arasında yaşamış Mısır firavunu Ptolemy II Philadelphus onuruna adlandırılmıştır. Tür adı Latince taç için anlamına gelir. Türün Antikçağda taç yapımında kullanılmasına işaret eder.

Bilgi

Yaprakları sabun yapımında kullanılır.

Fotoğrafları

Exit mobile version