Site icon Kocaeli Bitkileri

Phalaris coerulescens (Gök kanyaş)

Phalaris coerulescens

Phalaris coerulescens: 25/05/2021; Yalakdere; 190 m.; çayır. © Hüseyin Cahid Doğan

Tanımı

20 ila 150 cm büyüyebilen çok yıllık bir bitkidir. Gövde alttaki bir ya da ikinci budakta yumruludur. Üst yaprak kılıfı hafifçe şişkindir. Dil 2 ila 4 mm uzunluğundadır. Yaprak ayası 1 ila 4 mm genişliğinde ve en alttaki sıklıkla kıvrıktır. Çiçek kurulu sıkı, dikdörtgensi ila silindirik, 2 ila 7 cm uzunluğunda ve 0,7 ila 2 cm genişliğindedir. Verimli başakçık dışkavuzu 7 ila 8 mm uzunluğunda, sivri uçlu ve çıplak ya da yaslanıcı tüylüdür. Verimli içkavuz 3,5 ila 4 mm uzunluğunda ve çıplak ya da uca doğru birkaç yaslanıcı tüylüdür. Verimsiz başakçık dışkavuzu 6 ila 7 mm uzunluğunda ve çıplak ya da yaslanıcı tüylüdür.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Akdeniz havzasında yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Çayır ve tarlalarda görülür. Karamürsel ilçesinde gözlemlenmiştir. Mayıs ve temmuz ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 200 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde gök kanyaş adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca metal levha anlamına gelir. Cinsin çiçek kurulunun yapısına işaret eder. Tür adı Latince mavi anlamına gelir. Türün dışkavuz yapısına işaret eder. Özgün tanımda bu “Glumae membranacaea, carinatae, acuminatae, conniventes, subaequales, pallide coeruleae” olarak belirtilmiştir.

Fotoğrafları

Exit mobile version