Phalaris canariensis (Kuş yemi)

derleyen:

Tanımı

30 cm ila 1.8 metre büyüyebilir. Gövde dik ve tüysüzdür. Dil belirgin, zarsı, 0,6 cm uzunluğunda ve tepede yuvarlaktır. Gittikçe sivrilen yaprak ayası 9 ila 25 cm uzunluğunda, 0,6 ila 2 cm genişliğinde, düz ve genellikle her iki yüzeyi de serttir. Bileşik salkım kompakt, dik ya da zaman zaman yayık, 7 ila 40 cm uzunluğundadır. Çiçeklenme erken evrede yeşil ya da hafifçe morken zamanla bronz rengine döner. Tohumlar parlak kahverengidir. Tohumlar temmuz ve eylül aylarında olgunlaşır. Çiçekler erseliktir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Akdeniz havzasında yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Yol kenarı ve tarlalarda görülür. Karamürsel ilçesinde gözlemlenmiştir. Mayıs ve temmuz ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1000 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde kuş yemi adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca metal levha anlamına gelir. Cinsin çiçek kurulunun yapısına işaret eder. Tür adı Latince Kanarya Adaları anlamına gelir. Türün tip yerine işaret eder. Özgün tanımda bu “Habitat in Europa australi, Canariis” olarak belirtilmiştir.

Tarihi

Dioscorides 3-142: İnce köklerinden çok sayıda sap gönderen, boğumlu sapları ile yaprakları zea’ya benzeyen, tohumları darıyı andıran ve tatlı olan bir bitkidir. Doğranarak su ya da şarapla suyu karıştırılıp içilirse mesane ağrılarına iyi gelir. Bir kaşık tohumu suyla içildiğinden de aynı etkiyi gösterir.

Gıda

Dünyanın tamamında kuş yemi olarak üretilmektedir. Tohumlar ve yapraklar pişirilerek tüketilebilir.

Fotoğrafları