Site icon Kocaeli Bitkileri

Phalaris arundinacea (Yem kanyaşı)

Phalaris arundinacea

Phalaris arundinacea: 11/06/2021; Paşasuyu; 140 m.; ormanlık. © Hüseyin Cahid Doğan

Tanımı

60 cm ila 2 metre büyüyebilir. Gövde 1,25 cm çapındadır. Dil 4 ila 8 mm uzunluğunda ve zarsıdır. Yaprak ayası 5 ila 18 mm genişliğinde, genellikle yeşil renklidir ancak bazen değişik renklerde olabilir. Bileşik salkım 30 cm uzunluğundadır. Başakçıklar açık yeşil renkli, genellikle koyu yeşil ya da mor renkli çizgilidir. Çiçekler erseliktir. Dışkavuzlar  ila 6 mm uzunluğunda ve kanatsızdır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak kuzey Afrika, kuzey Amerika, Asya ve Avrupa’da yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Sulak alanlarda görülür. İzmit ilçesinde gözlemlenmiştir. Mayıs ve eylül ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde yabani darı ve yem kanyaşı adları ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca metal levha anlamına gelir. Cinsin çiçek kurulunun yapısına işaret eder. Tür adı Latince Arundo gibi anlamına gelir. Türün Arundo cinsi ile benzerliğine işaret eder. İkili adlandırma öncesi adı “Arundo foliis planis, panicula spicata, spiculis confertis”tir.

Gıda

Kökü patates gibi çiğ ya da pişirilerek tüketilebilir. Yüzde %5’i şekerdir. Genç sürgünler ve tohumlar çiğ ya da pişirilerek tüketilebilir.

Fotoğrafları

Exit mobile version