Phacelia tanacetifolia (Arı otu)

derleyen:

Özet

Phacelia tanacetifolia (Arı otu) özelikle arıların tercih ettiği bir bitki olması nedeniyle sıklıkla kovanların yanına dikilen bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Boraginales

Hodan takımı

Boraginaceae

Hodangiller

Phacelia

Arıballığı

Tanımı

Phacelia tanacetifolia (Arı otu) genellikle 60 ila 100 cm büyüyebilen bir tek yıllık bitkidir. Gövde dik, dalsız ya da birkaç dallıdır. Yapraklar 20 ila 200 mm uzunluğunda ve çoğunlukla küçük yaprakçıklara bölünmüştür. Çiçek kurulu yoğun ve tüylüdür. Salkım 4 ila 12 cm uzunluğunda ve meyve zamanı diktir. Çanak lobları şeritsi ila şeritsi mızraksı, 4 ila 6 mm uzunluğunda ve 0,3 ila 1 mm genişliğinde, tepede sivri ve yoğun havlıdır. Taç mavimsi mor, genişçe çan biçiminde, 7 ila 10 mm uzunluğunda ve 7 ila 10 mm genişliğindedir. Ercik 9 ila 14 mm uzunluğundadır. Kapsül genişçe oval, 3 ila 4 mm uzunluğunda ve ovaldir. Tohumlar 2 ila 3 mm uzunluğunda ve koyu kahverengidir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Meksika’da yayılış gösterir ancak bal üretimi için önemli bir bitki olduğu için dünyanın büyük bölümünde yetiştirilmektedir. Bitki tek başına çok sayıda canlı türünü kendine çekerek (arı, kelebek, yaprak biti, örümcek, vd.) tek başına minik bir fauna oluşturur. [HaritaSinonimlerHarita] Tarlalar, çayırlar ve yol kenarında görülen bitki umumiyetle haziran ve temmuz ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 800 metreye kadar olan rakımlarda Kartepe ilçesinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde arı otu ve arıballığı adları ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca küme anlamına gelir. Bu bağlamda çiçeklerin küme halinde bulunmasına dikkat çekmektedir. Tür adı Latince Tanacetum yapraklı anlamına gelir. Türün papatyagiller cinsi Tanacetum (pireotu) ile yapraklarının benzerliğine işaret etmektedir.

Fotoğrafları