Site icon Kocaeli Bitkileri

Taeniopetalum obtusifolium (Kıyı kerevizi)

Kıyı kerevizi

Taeniopetalum obtusifolium: 11/02/2021; Uzunkum; 1 m.; deniz kıyısı. © Hüseyin Cahid Doğan

Özet

Taeniopetalum obtusifolium (Kıyı kerevizi) deniz kumullarında görülen ve gelişme dönemi turizm sezonuna denk geldiği için tehdit altındaki nadir bir türdür.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Apiales

Maydanoz takımı

Apiaceae

Maydanozgiller

Taeniopetalum

Hınzırotu

Tanımı

Taeniopetalum obtusifolium (Kıyı kerevizi) halihazırda bazı kaynaklarda Peucedanum obtusifolium adı ile geçmektedir. 30 ila 40 büyüyebilen, genellikle sürünücü, polikarpik ve çok yıllık bir bitkidir. Kalın ve dallanmış bir köke sahiptir. Gövde şeritli ve tabanda dallıdır. Taban yaprakları 2 teleksi, sap ile birlikte 10 ila 30 cm uzunluğunda, uçtaki bölümler düz ila 3 bölümlüdür. Lobları mızraksı ila genişçe eliptik, tepede küt ve 6 ila 16 mm uzunluğundadır. Çİçek kurulu 5 ila 6 arası kollu, kollar eşit değil, meyve zamanı 2 ila 5 cm uzunluğunda ve çıplaktır. Bırahte 1 ila 2 arası sayıda ve mızraksıdır. İkincil bırahteler 4 ila 6 arası sayıda, mızraksı ila yumurtamsı mızraksıdır. Çiçekler sülfür sarısı renkli ve şemsiyecik başına 10 ila 25 adettir. Meyve dairesel, 10 ila 12 mm uzunluğunda ve kanatlıdır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Yunanistan, Bulgaristan ve Türkiye’de yayılış gösterir. [HaritaSinonimler] Deniz kenarında görülen bitki umumiyetle ağustos ve eylül ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 10 metreye kadar olan rakımlarda Kandıra ilçesinde gözlemlemek mümkündür. Fakat doğal yayılış alanı yoğun turizm faaliyetleri nedeniyle baskı altındadır.

Türkçe adı

Dilimizde kıyı kerevizi adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca şeritli petal anlamına gelir ve bu bağlamda cinsin taç yapraklarına işaret eder. Tür adı Latince küt yapraklı anlamına gelir ve açık bir şekilde Türün yaprak formunun ayırt ediciliğine işaret eder. Özgün tanımda bu “lacinulis oppositis obovatis ovatis” olarak belirtilmiştir.

Fotoğrafları

Exit mobile version