Özet
Petrosedum (Taşkoruğu) genelde kayalık bölgelerde görülen ve ağırlıklı olarak sarı renkli çiçekler açan türleri barındıran bir cinstir.
Hiyerarşi
Tanımı
Petrosedum (Taşkoruğu) yığınsı, çıplak ve çok yıllık bitkilerden oluşan bir cinstir. Yapraklar silindirik, şeritsi eliptik, sipsivri uçlu, mahmuzlu ve genellikle sıkı biçimde kiremit dizilişlidir. Çiçek açan sürgünler dik, basit, 10 ila 60 cm uzunluğunda ve sıklıkla tabanda odunsudur. Çiçek durumu genellikle çok sayıda yan dallı talkım halinde ve çiçek zamanı dik ya da baş aşağıdır. Çiçekler neredeyse sapsız ve 6 ya da 7 parçalıdır. Çanak yapraklar sivri ila sipsivri uçludur. Taç yapraklar küt uçlu, çiçek zamanı yayılıcı ve sarı ya da nadiren beyaz renklidir. İplikçikler genellikle sarı renkli, karpeller dik, meyve zamanı koyu kahverengi ve boyuncuklar uzundur. Yaprakların yoğun biçimde kiremitsi dizilişli, sivri uçlu, çiçeklerin sarımsı renkli ve meyvelerin dik olması ile yakın olduğu Sedum cinsinden ayrılmaktadır. Sedum cinsinde yapraklar yoğun biçimde kiremitsi dizilişli ve sipsivri uçlu değildir, ayrıca meyveler de dik ila yayılıcıdır. Cins Akdeniz havzası ve Avrupa’ya özgüdür ancak günümüzde dünyanın büyük bölümüne dağılmıştır. [Harita, Türler]
Etimoloji
Cins adı Latince taş Sedum anlamına gelir. Cinsin Sedum ile benzerliği ile kayalık alanları tercih etmesine işaret eder.