Petrosedum sediforme (Yalı koruğu)

derleyen:

Petrosedum sediforme

Tanımı

Petrosedum sediforme (Yalı koruğu) halihazırda bazı kaynaklarda Sedum sediforme adı ile geçmektedir. Genellikle 25 ila 50 cm büyüyebilen çalımsı bir bitkidir. Gövde yükselici ve tabanda odunsudur. Yapraklar kiremit dizilişli, dar dikdörtgensidir. Çiçek kurulu sıkı ve çok çiçekli bir salkım halindedir. Taç yapraklar yeşilimsi beyaz ya da soluk sarı renklidir. Ercikler sarı renklidir. Başcıklar sarı renklidir. İplikçikler beyaz renklidir. Çiçekler beş ila altı parçalı ve erseliktir. Tohumlar dikdörtgensi ve kahverengidir. Yaprakları pişirilerek tüketilmektedir. Yüksek dozda tüketilirse mide rahatsızlıklarına neden olabilir.

Taşkoruğu ile ilgili bilgi → Petrosedum || Damkoruğugiller ile ilgili bilgi → Crassulaceae


Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Akdeniz havzasında yayılış gösterir ancak günümüzde Avrupa ve Avustralya’ya da dağılmıştır. Duvarlar ve taşlık bölgelerde görülen bitki umumiyetle mayıs ve haziran ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 600 metreye kadar olan rakımlarda Körfez ilçesinde gözlemlemek mümkündür.

Harita → Sinonimler → Herbaryum


Etimoloji

Cins adı Latince taş Sedum anlamına gelir ve bu bağlamda cinsin Sedum ile benzerliği ile kayalık alanları tercih etmesine işaret eder. Epitet Latince Sedum formlu anlamına gelir. Tür daha önce Sempervivum (Ömürçiçeği) cinsinde idi, Sedum formlu epiteti türün literatüre ilk alındığı durumu gösterir.


Yalı koruğu
Yalı koruğu
Yalı koruğu
Petrosedum sediforme
Petrosedum sediforme
Petrosedum sediforme

Yalı koruğu…

Petrosedum sediforme, genelde kayalık alanlarda görülen ve bahar sonundan yaz başına kadar çiçek açan bir bitkidir.

Dilimizde yalı koruğu adı ile bilinmektedir.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uyarı: Site sahibi, sitede yer verilen her türden bilginin uzman görüşüne dayandırılmaksızın kullanılmamasını şiddetle tavsiye eder.