Özet
Petrorhagia prolifera (Çeri karanfili) genelde çayırlarda görülen ve yaz aylarında çiçek açan tek yıllık bir bitkidir.
Hiyerarşi
Bitkiler
Karanfil takımı
Karanfilgiller
Feraceotu
Tanımı
Petrorhagia prolifera (Çeri karanfili) genellikle 20 ila 40 cm büyüyebilen tek yıllık bir bitkidir. Gövde çıplak, dik, dallı ya da dalsızdır. Yaprak kılıfları kısadır. Yapraklar şeritsi ila şeritsi mızraksı, 10 ila 30 mm uzunluğundadır. Yaprak ayası 3 damarlıdır. Çiçek kurulu top başlıdır. Çanak yapraklar 10 ila 12 mm uzunluğundadır. Taç yapraklar belirgin biçimde pençeli, pembe, morumsu ya da nadiren beyaz renklidir. Taç yaprak ayası ters yüreksidir. Kapsül 1 ila 3 arası tohum barındırır. Tohumlar kalkan biçimlidir.
Gözlem bilgileri
Bitki doğal olarak Akdeniz havzası ve Avrupa’da yayılış gösterir ancak günümüzde dünyanın büyük bölümüne dağılmıştır. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Tarlalar, çayırlar ve yol kenarında görülen bitki umumiyetle haziran ve ağustos ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1000 metreye kadar olan rakımlarda Gebze ve Kandıra ilçelerinde gözlemlemek mümkündür.
Türkçe adı
Dilimizde çerikaranfili adı ile bilinmektedir.
Etimoloji
Cins adı Antik Yunanca taş kıran anlamına gelir. “Taşkıran” hayli yaygın bir ifadedir ve çoğunlukla bitkilerin idrar söktürücü etkileri ve böbrek taşı düşürme yeteneklerine işaret eder. Bitkiler taşlık alanların aksine çayır ve tarlalarda görülür ve atıf tıbbi özelliklerine olmalı. Beri taraftan cinsle ilgili klasik kaynaklarda hiçbir atfa rastlamadık. Türkçe adı olan feraceotu ile ilgili detay yok. Bitkiler İngilizce’de tunic flower olarak bilinir ve hem tunik hem de ferace uzun giysilerin adıdır. Cinse bağlı bazı türler önceden Tunica cinsi içindeydi ve tunica kelimesi de Latince, Romalılar tarafından yaygın biçimde giyilen bir giysinin adıdır. Tür adı Latince üretken anlamına gelir. Türün çok sayıda çiçek üretmesine işaret eder.
Bir yanıt yazın