Petrorhagia dubia (Zar karanfil)

Tanımı

25 ila 60 cm büyüyebilir. Gövde dik ve basit ya da dallıdır. Yapraklar karşılıklı dizilişli, 1 ila 6 cm uzunluğunda, 2 ila 3,5 mm genişliğinde ve tabanlarına doğru gövdede kılıflıdır. Çiçekler kısaca saplıdır. Çiçek sapı 0,1 ila 3 cm uzunluğundadır. Çiçek kurulu başçık halinde, tabanları geniş alanlı ve bırahteler pençe uçludur. Çanak yapraklar 12 ila 15 mm uzunluğundadır. Taç yapraklar koyu pembe damarlı ve pembe, eflatun ya da lavanta renklidir. Bunlar kalp şeklindedir ve uçlarında iki lobludur. Meyve kapsüldür ve çok sayıda minik tohum barındırır. Tohumlar miğfer biçimindedir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Akdeniz havzasında yayılış gösterir. Avustralya ve Amerika kıtalarında da doğallaşma eğilimindedir. [Harita, Sinonimler] Tarlalar, çayırlar ve yol kenarında görülür. İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir. Nisan ve haziran ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 400 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde zarkaranfili adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca taş kıran anlamına gelir. “Taşkıran” hayli yaygın bir ifadedir ve çoğunlukla bitkilerin idrar söktürücü etkileri ve böbrek taşı düşürme yeteneklerine işaret eder. Bitkiler taşlık alanların aksine çayır ve tarlalarda görülür ve atıf tıbbi özelliklerine olmalı. Beri taraftan cinsle ilgili klasik kaynaklarda hiçbir atfa rastlamadık. Türkçe adı olan feraceotu ile ilgili detay yok. Bitkiler İngilizce’de tunic flower olarak bilinir ve hem tunik hem de ferace uzun giysilerin adıdır. Cinse bağlı bazı türler önceden Tunica cinsi içindeydi ve tunica kelimesi de Latince, Romalılar tarafından yaygın biçimde giyilen bir giysinin adıdır. Tür adı Latince şüpheli anlamına gelir. Tür önceleri Dianthus (karanfil) cinsinde idi, şüpheli olduğu konu Dianthus cinsine ait olup-olmaması ile ilgilidir.

Fotoğrafları
© Doğan, Hüseyin (2022). Kocaeli Bitkileri.

Görüşünüzü Yazın