Bitkiler › Karanfil takımı › Madımakgiller › Söğütotu › Söğüt otu
Tıbbi bitki, Yenilebilir bitki, Boya bitkisi, Asgari endişe (LC).
80 cm büyüyebilir. Gövde diktir. Yapraklar almaşlı dizilişli, kısa saplı ve genellikle alt yüzeyleri yoğun tüylüdür. Yaprak merkezinde sıklıkla koyu bir leke görülür, bu leke darca yumurtamsı ve kenarları düzdür. Çiçeklenme yoğun terminal biçimdedir ve genellikle baş aşağı durur. Çiçekler pembe renkli, dört ila beş lobludur. 6 ercik ve 2 boyuncuk görülür. Meyve parlak siyah renkli ve üç köşeli kapçıktır.
Bitki doğal olarak Avrasya’da yayılış gösterir. Günümüzde Amerika kıtasında işgalci tür olarak kabul edilmektedir. [Harita|Sinonimler|Herbaryum]
Sulak alanlarda görülür. İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir.
Dilimizde Biber otu, Söğüt otu, Keçimemesi, Kuşekmeği ve Madımak adları ile bilinmektedir.
Ağustos ve aralık ayları arasında çiçek açar.
Deniz seviyesinden 1500 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Cins adı Latince Prunus persica’ya benziyor anlamına gelir. Cinsin yaprak yapısının şeftali yaprağına benzemesine işaret eder. Türkçe adı olan söğütotu, Persicaria salicifolia türü ile doğrudan ilintili olmalı. Salicifolia, Latince söğüt yapraklı demektir. Tür adı Latince benekli anlamına gelir. Türün yapraklarında görülen koyu lekeye işaret eder.
Yapraklar, tohumlar ve genç sürgünler tüketilebilir.
Tanin içerir. İshal ve enfeksiyonlara karşı kullanılır. Yapraklar büzücü, idrar söktürücü, deri kızartıcı ve parazit düşürücüdür. Demlenerek mide ağrısını gidermek için kullanılır. Lapa halinde ağrı giderici olarak uygulanır. Kaynatılarak romatizma tedavisinde kullanılır.
Bitkiden sarı boya elde edilir.




Doğan, Hüseyin (2022). [page_title] - Kocaeli Bitkileri. Erişim adresi: [my_permalink] Erişim tarihi: [datetoday]
Bir Yorum Yazın