Tanımı
Halihazırda Türkçe kaynaklarda Polygonum salicifolium adı ile geçmektedir. Çok yıllık çıpla ila tüysüzce bir bitkidir. Gövde yeşil iken zamanla alt bölümde kahverengileşir, 1 metreye kadar boylanabilir, dik ila yatık-yükselici ve dalsız ila dallıdır. Gövde alt düğümlerinden köklenicidir. Kılıf kahverengi ve kesik olup damarları kılıfı aşarak uzun kılçıklar sergiler. Yapraklar 7 ila 15 cm uzunluğunda, 0,5 ila 3 cm genişliğinde, mızraksı, tepede sivri, kısa saplı, tabanda yuvarlak ya da kamamsı ve kirpiklidir. Çiçek durumu gevşek bir başak halindedir. Çiçekler beyaz ila pembe renklidir. Çiçek örtüsü 2 ila 2,5 mm uzunluğundadır. Fındıkçık kahverengi ve parlaktır.
Gözlem bilgileri
Bitki doğal olarak eski dünyanın tropikal kuşağı ile Avustralya’da yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Sulak alanlarda görülür. Derince ilçesinde gözlemlenmiştir. Haziran ve ekim ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1200 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Türkçe adı
Dilimizde bibercik adı ile bilinmektedir.
Etimoloji
Cins adı Latince Prunus persica’ya benziyor anlamına gelir. Cinsin yaprak yapısının şeftali yaprağına benzemesine işaret eder. Türkçe adı olan söğütotu, Persicaria salicifolia türü ile doğrudan ilintili olmalı. Salicifolia, Latince söğüt yapraklı demektir. Tür adı Latince aldatıcı anlamına gelir. Olasılıkla türün Persicaria hydropiper ile oldukça yakın olmasına dikkat çekmektedir.
Gıda
Yaprakları çiğ ya da pişirilerek tüketilebilir. Yakılarak külleri tuz ikamesi olarak kullanılır.
Tıp
Bitki yakılarak elde edilen külü boğaz ağrısı ve bademcik iltihabı vakalarında yalanarak kullanılır. Yaprakları dövülerek kaynatıldıktan sonra müshil etkilidir. Çeşitli cilt şikâyetlerinde yaprakları ezilerek deriye uygulanır.
Fotoğrafları









Görüşünüzü Yazın