Bitkiler › Karanfil takımı › Madımakgiller › Söğütotu › Yerdeğiştiren
Tıbbi bitki, Yenilebilir bitki, Asgari endişe (LC).
3 metre uzayabilir. Gövde yatık, yükselici ya da diktir. Dallı ya da dalsızdır. Kılıf kahverengi ve kesiktir. Yapraklar mızraksı ve saplar üzerindedir. Bunlar 30 cm uzunluğunda olabilir. Çiçeklenme yoğun terminal küme halindedir, bunlar pembe renkli ve beş lobludur. Meyve 3 mm. uzunluğunda ve kapçıktır.
Bitki doğal olarak Avrupa, Asya, Afrika ve kuzey Amerika’da yayılış gösterir. [Harita|Sinonimler|Herbaryum]
Sulak alanlarda görülür. Gebze ilçesinden kayıt bildirilmiş ancak henüz gözlemlenememiştir.
Dilimizde Yerdeğiştiren adı ile bilinmektedir.
Haziran ve ağustos ayları arasında çiçek açar.
Deniz seviyesinden 1000 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Cins adı Latince Prunus persica’ya benziyor anlamına gelir. Cinsin yaprak yapısının şeftali yaprağına benzemesine işaret eder. Türkçe adı olan söğütotu, Persicaria salicifolia türü ile doğrudan ilintili olmalı. Salicifolia, Latince söğüt yapraklı demektir. Tür adı Latince çift yaşayışlı anlamına gelir. Türün hem karasal hem de de sucul karakterine işaret eder.
Yapraklar çiğ ya da pişirilerek tüketilebilir. Tohumları pişirilerek tüketilebilir.
Kök büzücü ve depuratiftir. Mide ağrılarını ve çocuklarda ishal vakalarını tedavi etmek için yaprak ve gövdeler kaynatılarak kullanılmıştır. Kök çiğ ya da kaynatılarak soğuk algınlığı tedavisinde kullanılmıştır. Taze köklerin lapası, kabarcıkları tedavi etmek için doğrudan ağza uygulanmıştır. Kök kaynatılarak rahim yaralarına uygulanır. Demlenerek mide ağrısını gidermek için içilmiştir.
Çiçekleri balık avlamada yem olarak kullanılır.
Doğan, Hüseyin (2022). Persicaria amphibia (Yer değiştiren) - Kocaeli Bitkileri. Erişim adresi: https://kocaelibitkileri.com/persicaria-amphibia/ Erişim tarihi: 5 February 2023