Periploca graeca (Gariplerurganı)

derleyen:

Tanımı

12 ila 15 metre büyüyebilir. Yaprak dökücü ve sarılıcı bir bitkidir. Sürgünleri ise 30 metreye kadar çıkabilir. Yaşlı sürgünler kahverengidir. Yapraklar 4 ila 10 cm uzunluğunda ve 3 ila 5 cm genişliğinde, eliptik ila oval mızraksı ve tepede sivridir. Salkım 15 cm uzunluğunda ve 3 ila 15 çiçeklidir. Çiçekler 2 ila 2,5 cm çapında ve morumsu menekşe renklidir. Meyve 6 ila 9 cm uzunluğunda ve 5 ila 7 mm genişliğinde, silindirik ve tepede kaynaşıktır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak güney Avrupa ve Ortadoğu’da yayılış gösterir. [HaritaSinonimler] Ormanlık alanlar, çalılıklar ve dere kenarlarında görülür. İzmit ilçesinde gözlemlenmiştir. Nisan ve temmuz ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1200 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde garipler urganı ve ipek fidanı adları ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca dolaşık anlamına gelir. Cinsin kıvrılarak tırmanma özelliğine işaret eder. Tür adı Latince Yunanistan anlamına gelir. Epitetin aksine sadece Yunanistan’da görülmez. Özgün tanımda da “Habitat in Syria” denmektedir.

Tıp

Kardiyak, idrar söktürücü, uyarıcı ve toniktir.

Dikkat

Bilgi

Tohumlarındaki ipek benzeri tüyler tekstilde kullanılır.

Fotoğrafları


Yorumlar

  1. mehmet tosunoğlu avatarı
    mehmet tosunoğlu

    Hüseyin Hocam,Ağvada kendinden başkalarına hayat hakkı tanımayan bir bitki.Yetişkin bir ceviz ağacının güneşle bağlantısını keserek ölüme terk etmişti.Saatlerce uğraşarak cangılın içinde bağbıçkısı ile,kurtarmaya çalıştım.Dişbudak,alıç,elma,söğüt neye ulaşabiliyorsa sarıp sarmalayıp öldürüyor..

Görüşünüzü Yazın