Özet
Periploca graeca (Gariplerurganı) genelde çalılık alanlarda görülen, bahar ve yaz aylarında çiçek açan ve süs bitkisi olarak yetiştirilen bir bitkidir.
Hiyerarşi
Tanımı
Periploca graeca (Gariplerurganı) genellikle 12 ila 15 metre büyüyebilen bir bitkidir. Yaprak dökücü ve sarılıcı bir bitkidir. Sürgünleri ise 30 metreye kadar çıkabilir. Yaşlı sürgünler kahverengidir. Yapraklar 4 ila 10 cm uzunluğunda ve 3 ila 5 cm genişliğinde, eliptik ya da yumurtamsı mızraksı ve tepede sivridir. Salkım 15 cm uzunluğunda ve 2 ila 2,5 cm çapındaki 3 ila 15 çiçeklidir. Taç lobları morumsu menekşe renkli, dikdörtgensi ve az girintilidir. Taççık bölümleri menekşe, ipliksi, loblardan daha kısa ve çıplaktır. Meyve 6 ila 9 cm uzunluğunda ve 5 ila 7 mm genişliğinde, silindirik, kavisli ve tepede kaynaşıktır.
Gözlem bilgileri
Bitki doğal olarak İtalya ile Kafkasya arasında kalan bölgede yayılış gösterir ancak günümüzde Avrupa ve Amerika’ya da dağılmıştır. [Harita, Sinonimler] Ormanlık alanlar, çalılıklar ve dere kenarlarında görülen bitki umumiyetle nisan ve temmuz ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1200 metreye kadar olan rakımlarda İzmit ilçesinde gözlemlemek mümkündür.
Türkçe adları
Dilimizde garipler urganı ve ipek fidanı adları ile bilinmektedir.
Etimoloji
Cins adı Antik Yunanca dolaşık anlamına gelir ve bu bağlamda cinsin kıvrılarak tırmanma özelliğine işaret etmektedir. Tür adı Latince Yunanistan anlamına gelir ve açık bir şekilde türün tip yerine dikkat çekmektedir. Epitetin aksine sadece Yunanistan’da görülmez. Özgün tanımda da “Habitat in Syria” denmektedir.
Tıp
Kardiyak, idrar söktürücü, uyarıcı ve toniktir.
Dikkat
Özsuyu ve meyvesi zehirlidir.
Bilgi
Tohumlarındaki ipek benzeri tüyler tekstilde kullanılır.
Bir yanıt yazın