Pericallis × hybrida (Sinerarya)

derleyen:

Özet

Pericallis × hybrida (Sinerarya) göz alıcı çiçek rengi ve dayanıklılığı nedeniyle bahçe ve mezarlara dikilen bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Asterales

Papatya takımı

Asteraceae

Papatyagiller

Pericallis

Sinerarya

Tanımı

Pericallis × hybrida (Sinerarya) çok yıllık bir bitkidir. Pericallis cruenta ve Pericallis lanata türlerinin melezidir. Gövdeler dik, 30 ila 70 cm uzunluğunda, seyrek ya da yoğun biçimde havlıdır. Yaprak sapı 4 ila 10 cm uzunluğunda, tabanda genişleyici ve sarılıcı, yaprak ayası böbreksi ila genişçe yüreksi, 10 ila 15 cm uzunluğunda ve 10 ila 20 cm genişliğinde, yoğun biçimde kaba tüylü, elsi damarlı, kenarları loblu ya da belirsiz biçimde dişli, ucu sivridir. En üstteki yapraklar neredeyse sapsızdır. Çok sayıda çiçek başı bulunur. Dilsi çiçekler mor, kırmızı, pembe ya da beyazımsı renkli, disk çiçekleri krem, beyaz ya da pembe renklidir. Kapçık dikdörtgensidir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Kanarya Adaları’nda endemiktir ancak süs bitkisi değeri nedeniyle dünyanın büyük bölümüne yayılmıştır. [HaritaSinonimler] İlimizde tahrip edilmiş araziler, mezarlıklar ve bahçelerde görülen bitki umumiyetle nisan ve haziran ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1000 metreye kadar olan rakımlarda İzmit ilçesinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde sinerarya ve sineralya adları ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca çok güzel anlamına gelir ve bu bağlamda cinsin gösterişli çiçeklerine işaret eder. Türkçe adı olan sinerarya, cinsin eski adı olan Cineraria‘dan bozmadır. Tür adı Latince melez anlamına gelir. Türün Pericallis cruenta ve Pericallis lanata türlerinin melezi olmasına işaret eder.

Fotoğrafları