Pentanema germanicum (Ekin andızı)

derleyen:

Uyarı: Site sahibi, sitede yer verilen her türden bilginin uzman görüşüne dayandırılmaksızın kullanılmamasını şiddetle tavsiye eder.

Özet

Pentanema germanicum (Ekin andızı) genelde çayırlarda görülen ve yaz başından güz başına kadar çiçek açan bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Asterales

Papatya takımı

Asteraceae

Papatyagiller

Pentanema

Andızotu

Tanımı

Pentanema germanicum (Ekin andızı) halihazırda bazı kaynaklarda Inula germanica adı ile geçmektedir. Genellikle 30 ila 75 cm büyüyebilen çok yıllık bir bitkidir. Rizomlu bir bitkidir. Gövde dik ve çiçek kurulu hariç dalsızdır. Yapraklar yumurtamsı ila ters mızraksı, tepede sivridir. Çiçek başı çan biçimlidir. İnvolukrum 0,75 ila 1 cm genişliğindedir. Filariler kiremitsi dizilişli, dıştakiler yumurtamsı ve içtekiler mızraksıdır. Dilsi çiçekler yaklaşık 20 adettir. Sorguç kırmızımsı kahverengidir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrupa, Rusya ve Kafkasya’da yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Tarla ve yol kenarında görülen bitki umumiyetle haziran ve eylül ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda Gebze, Kartepe ve Başiskele ilçelerinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde ekin andızı adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca beş iplikçikli anlamına gelir ve bu bağlamda sorguç kılçıklarının sayısına işaret etmektedir. Tür adı Latince Almanya anlamına gelir ve açık bir şekilde türün tip yerine dikkat çekmektedir. Özgün tanımda “Habitat in Misnia, Pannonia, Sibiria” olarak belirtilmiştir. Misnia, günümüzde Almanya sınırları içinde yer alan Meissen’in tarihi adıdır. Diğer yandan bitkinin yayılış alanı çok daha geniştir.

Fotoğrafları


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir