Site icon Kocaeli Bitkileri

Paulownia tomentosa (Çin kavağı)

Paulownia tomentosa

Paulownia tomentosa: 27/03/2021; İzmit Sahili; 5 m.; deniz kenarı. © Hüseyin Cahid Doğan.

Tanımı

10 ila 25 metre büyüyebilir. Yapraklar iri, yürek biçiminde, 15 ila 40 cm uzunluğunda ve karşılıklı dizilidir. Yaprakları nedeniyle Catalpa bignonioides‘i andırır. Çiçekler kokulu, 10 ila 30 cm uzunluğundaki salkımlardadır. Yapraklardan önce çıkar. 4 ila 6 cm uzunluğundadır ve mor renklidir. Meyve yumurta biçiminde, 3 ila 4 cm uzunluğunda ve çok sayıda tohum barındırır. Tohumlar rüzgarda uçmalarını sağlayacak biçimde kanatlıdır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Çin’de yayılış gösterir ancak peyzaj bitkisi değeri nedeniyle dünyanın ılıman kuşaklarında doğallaşmıştır. [HaritaSinonimler] Park, bahçe ve yol kenarında görülür. İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir. Mayıs ve haziran ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 800 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde çin kavağı adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins 18 Ocak 1795 – 1 Mart 1865 tarihleri arasında yaşamış Rusyalı Hollanda düşesi Anna Pavlovna‘ya adanmıştır. Tür adı Latince kaba tüylü anlamına gelir. Türün yaprak yapısına işaret eder. Özgün tanımda bu “foliis simplicibus cordatis subtus tomentosis” olarak belirtilmiştir.

Gıda

Yaprakları pişirilerek tüketilebilir.

Tıp

Yapraklar kaynatılarak saç büyümesini teşvik etmek için kullanılır, ayrıca ağarmayı da önler. Yapraklar çürükler üzerine lapa olarak uygulanır. Çiçekler çeşitli cilt rahatsızlıklarında kullanılır. Büzücü ve parazit düşürücüdür.

Bilgi

En hızlı büyüyen ağaçlardan biridir. Ağaçtan elde edilen ahşaba böcekler gelmez.

Fotoğrafları

Exit mobile version