Site icon Kocaeli Bitkileri

Pastinaca (Kelemenkeşir)

Özet

Pastinaca (Kelemenkeşir) özellikle ekonomik açıdan değerli şeker havucunu barındıran ve iki ya da çok yıllık bitkilerden oluşan bir cinstir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Apiales

Maydanoz takımı

Apiaceae

Maydanozgiller

Tanımı

Pastinaca (Kelemenkeşir) iki ya da çok yıllık bitkilerden oluşan bir cinstir. Kök kalın ya da ince olabilir. Taban yaprakları 1 ila 2 teleksidir. Çiçek kurulu tepede ya da koltuklarda, 3 ila 30 arası kolludur. Şemsiye bileşiktir. Merkez şemsiye çiçekleri erselik, diğer şemsiyelerin çiçekleri genellikle erselik ve erkektir. Çanak yaprak görülmez. Çiçekler beyazımsı kırmızı ila sarı renklidir. Taç yapraklar yumurtamsı, üst bölümde hafifçe girintili ya da düzdür. Meyve yuvarlak, nadiren eliptik ya da ters yumurtamsı ve sırt bölümünde güçlü biçimde sıkıştırılmıştır. Merikarpın ortadaki kabarık çizgileri ipliksi, ince iken yanal olanlar kalın ve yakından bitişiktir. Disk kütdişli kenarlıdır. Yağ kanalı valleculaede tek ve dikişizinde iki adettir. Sitilopodyum koniksi, küçük ve hafifçe şişiktir. Karpofor iki parçalıdır. Cins Avrupa ve Asya’ya özgüdür. [Harita, Sinonimler, Türler]

Etimoloji

Cins adı Latince toprak gıdası anlamına gelir. Bitkinin yer altındaki kökü (yabani havuç) tüketilebilir. Bu kök aynı zamanda tabanda kalın iken aşağı doğru sivrilen yapıdadır ve fide dikmek için toprakta delik açmaya yarayan el aletini andırmaktadır. Cins adı ile ilgili ikinci senaryo da buna işaret etmektedir.

Kocaeli’ndeki türler

Exit mobile version