Site icon Kocaeli Bitkileri

Parthenocissus quinquefolia (Kızaran sarmaşık)

Parthenocissus quinquefolia

Parthenocissus quinquefolia: 02/07/2021; Çayırova; 5 m.; yol kenarı. © Hüseyin Cahid Doğan

Tanımı

20 ila 30 metreye kadar uzayabilir. Yapraklar elsi biçiminde birleşik, 3 ila 20 cm uzunluğundadır. Yaprakçıkların kenarları dişlidir. Yeşil renkli yapraklar kışa doğru kırmızıya döner. Çiçekler küçük ve yeşilimsidir. Meyveler morumsu siyah renklidir.

Gözlem bilgileri

Doğal olarak kuzey Amerika’da yayılış gösterir ancak süs bitkisi değeri nedeniyle günümüzde dünyanın büyük bölümünde yetiştirilmektedir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Çit, duvar ve yol kenarında görülür. İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir. Mayıs ve ağustos ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1000 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde kızaran sarmaşık ve amerikan sarmaşığı adları ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca bakire sarmaşık anlamına gelmektedir. Cinsin tozlaşma olmaksızın tohum üretebilme yeteneklerine işaret eder. Tür adı Latince beş yapraklı anlamına gelir. Türün cins özelinde ayırt edici özelliğine işaret eder.

Gıda

Meyve sapları soyulduktan sonra pişirilerek tüketilebilir. Meyveler çiğ olarak tüketilebilir. Kökü pişirilerek tüketilebilir. Meyvelerin insanlar için zehirli ve hatta ölümcül olduğuna dair sayfa altındaki yorumları dikkate alın. Meyvelerin zehirli olmadığını iddia eden kaynaklara örnek olarak ise şuralara bakabilirsiniz: PfafLoudounPratical Plants,Medicinal Herbs.

Tıp

Kabuk ve genç sürgünler iştah açıcı, değiştirici, kusturucu, balgam söktürücü ve toniktir. Yapraklardan yapılan çay iştah açıcı, büzücü ve idrar söktürücüdür. Bitkiden yapılan bir çay sarılık tedavisinde kullanılmaktadır. Belsoğukluğu ve ishal tedavisinde köklerden yapılan bir çay kullanılmaktadır.

Dikkat

Bilgi

Meyvelerinden pembe boya elde edilir.

Fotoğrafları

Exit mobile version