Kızaran sarmaşık
Bakımı
Parthenocissus quinquefolia çok yıllık bir tırmanıcıdır. Geçirgen ve nemli ya da kuru toprağı ve güneşli ya da yarı gölgeli bölgeleri tercih eder. Donlara dayanıklıdır.
Yetiştirme
Parthenocissus quinquefolia yol kenarı ve bahçelerde görülür. Tınlı, kumlu ve killi topraklara uyumludur.
Yapısı
Parthenocissus quinquefolia 20 ila 30 metreye kadar uzayabilir. Yapraklar el biçiminde birleşik, 3 ila 20 cm uzunluğundadır. Yaprakçıkların kenarları dişlidir. Yeşil renkli yapraklar kışa doğru kırmızıya döner. Çiçekler küçük ve yeşilimsidir. Meyveler morumsu siyah renklidri. Mayıs, Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında çiçek açar.
Yaygın adları
Virginia creeper, Victoria creeper, Five leaved ivy, Five finger; Kızaran sarmaşık, Amerikan sarmaşığı.
Etimoloji
Cins adı Yunanca bakire sarmaşık (Tozlaşma olmaksızın tohum üretebilme yeteneklerine işaret eder); tür adı ise Latince beş yapraklı anlamına gelir.
Taksonomi
Superregnum: Eukaryota
Regnum: Plantae
Cladus: Angiosperms | Eudicots | Rosids
Ordo: Vitales
Familia: Vitaceae
Subfamilia: Vitoideae
Genus: Parthenocissus
Raunkiaer: Phanerophyte
Literatür
Fotoğrafları
Faydaları ve zararları
Bitkileri kullanmadan önce mutlaka bir uzmandan yardım alın. Güz mevsiminde yaprakları bazı hassas kişilerde dermatite neden olabilir. Meyveleri zehirli olabilir. Meyve sapları soyulduktan sonra pişirilerek tüketilebilir. Kabuk ve genç sürgünler iştah açıcı, alteratif, kusturucu, balgam söktürücü ve toniktir. Yapraklardan yapılan çay iştah açıcı, büzücü ve idrar söktürücüdür. Bitkiden yapılan bir çay sarılık tedavisinde kullanılmaktadır. Belsoğukluğu ve ishal tedavisinde köklerden yapılan bir çay kullanılmaktadır.
Flora of Turkey
Flora of Turkey’de yer verilmemiş tür. Kuzey Amerika endemiğidir.