Parthenocissus quinquefolia (Kızaran sarmaşık)

derleyen:

Özet

Parthenocissus quinquefolia (Kızaran sarmaşık) mevsim geçişlerinde yaprakların görünümü nedeniyle yetiştirilen popüler bir süs bitkisidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Vitales

Üzüm takımı

Vitaceae

Üzümgiller

Parthenocissus

Amerikan sarmaşığı

Tanımı

Parthenocissus quinquefolia (Kızaran sarmaşık) 20 ila 30 metreye kadar uzayabilen bir bitkidir. Sülükler 4 ila 12 adet dallı ve yapışkan disklidir. Yapraklar elsi biçiminde birleşik, sap aya ile eşit uzunlukta ve 3 ila 20 cm uzunluğundadır. Yaprakçıklar ters yumurtamsı ila eliptik, 6 ila 12 cm uzunluğunda, 2 ila 5 cm genişliğinde, otsu, tabanı kamamsı, kenarları dişli ve ucu sipsivridir. Yeşil renkli yapraklar kışa doğru kırmızıya döner. Çiçekler küçük ve kırmızımsı yeşil ila yeşilimsi renklidir. Meyveler küresel, 4 ila 8 mm çapında ve morumsu siyah renklidir.

Gözlem bilgileri

Doğal olarak Kuzey Amerika’da yayılış gösterir ancak süs bitkisi değeri nedeniyle günümüzde dünyanın büyük bölümünde yetiştirilmektedir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Çit, duvar ve yol kenarında görülen bitki umumiyetle mayıs ve ağustos ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1000 metreye kadar olan rakımlarda il genelinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adları

Dilimizde kızaran sarmaşık ve amerikan sarmaşığı adları ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca bakire sarmaşık anlamına gelmektedir ve bu bağlamda cinsin tozlaşma olmaksızın tohum üretebilme yeteneklerine işaret etmektedir. Tür adı Latince beş yapraklı anlamına gelir ve açık bir şekilde türün cins özelinde ayırt edici özelliğine dikkat çekmektedir.

Gıda

Meyve sapları soyulduktan sonra pişirilerek yenilmektedir. Meyveler çiğ olarak ve kökü pişirilerek tüketilmektedir. Meyvelerin insanlar için zehirli ve hatta ölümcül olduğuna dair sayfa altındaki yorumları dikkate alın. Meyvelerin zehirli olmadığını iddia eden kaynaklara örnek olarak ise şuralara bakabilirsiniz: Pfaf, Loudoun, Pratical Plants,Medicinal Herbs.

Tıp

Kabuk ve genç sürgünler iştah açıcı, değiştirici, kusturucu, balgam söktürücü ve toniktir. Yapraklardan yapılan çay iştah açıcı, büzücü ve idrar söktürücüdür. Bitkiden yapılan bir çay sarılık tedavisinde kullanılmaktadır. Ayrıca belsoğukluğu ve ishal tedavisinde köklerden yapılan bir çay kullanılmaktadır.

Dikkat

Bilgi

Meyvelerinden pembe boya elde edilir.

Fotoğrafları


Yorumlar

  1. Aqwetqtat avatarı
    Aqwetqtat

    Bu bitkinin meyvesi insanlar için ZEHİRLİDİR. Çok ciddi semptomları var.
    İnsanların vebaline girmeyin. Yazınızı kaldırın.

  2. Bu bitkinin meyveleri toksik(zehirli) etki yaratan oksalik asit iğne kristalleri içerir. Meyvelerini yiyen çocuklarda ölüm vakaları raporlanmıştır. Aynı zamanda deri yüzeyinde alerjik etkisi vardır. Asla, ama asla yenmez! Ender Muhammed GÜMÜŞ Eskişehir Tarım ve Orman İl Müdürü

    1. Merhaba, ilgi duyacaklar için bahsi geçen raporlar ve bilimsel araştırmaların linkini ya da künyesini yazabilir misiniz?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uyarı: Site sahibi, sitede yer verilen her türden bilginin uzman görüşüne dayandırılmaksızın kullanılmamasını şiddetle tavsiye eder.