Paronychia (Etyaran)

Özet

Paronychia (Etyaran) gösterişsiz çiçekleri olmakla birlikte hem çarpıcı bırahteleri hem de yer örtücü karakterleri ile bilinen türleri barındıran bir cinstir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Caryophyllales

Karanfil takımı

Caryophyllaceae

Karanfilgiller

Tanımı

Paronychia (Etyaran) zaman zaman tabanı odunsu olan ve tek, iki ya da çok yıllık otlardan oluşan bir cinstir. Kök ipliksi ya da kalındır. Gövdeler yatık, yükselici ya da dik, basit ya da dallı ve silindirik ya da köşelidir. Yapraklar karşılıklı dizilişli olup bitişik yapraklardan gelen sitipüllerle birleşir ve tabandakiler saplı iken gövdedekiler sapsızdır. Düğüm başına iki adet sitipül vardır, bunlar sıklıkla göze çarpıcı, beyaz ya da gümüşî, bizsi ila mızraksı ya da yumurtamsı, kenarları düz ya da saçaklı ve uçları küt ya da sivri ila sipsivridir. Yaprak ayası tek damarlı, şeritsi ila eliptik, ters mızraksı ya da kaşıksı, zaman zaman kalınlaşmış ve sukulent ve küt ya da sivri ila sipsivri uçludur.

Çiçek durumu koltuklarda ya da terminal, sıklıkla çok dallı ya da sıkışık talkımlar halinde ya da tek çiçeklidir. Bırahte çift olup sıklıkla çiçekleri örtmektedir. Çiçek sapı meyve zamanı diktir. Çanak yapraklar beş adet, beyaz ya da sarımsı ila yeşil, kırmızımsı ya da morumsu kahverengi, bizsi ila şeritsi dikdörtgensi, kaşıksı ya da yumurtamsı, kenarları yarı saydam ila beyaz renkli, kuruzarsı ya da kağıtsı ve ucu külahlıdır. Ercik genellikle beş adettir. Torbacık yumurtamsı ila küresel ya da nadiren dört köşeli ve zarsı olup kendi kendine açılmamaktadır. Tohumlar kahverengi, küresel ila elipsoit, yanal olarak sıkıştırılmış ve pürüzsüzdür. Cins Akdeniz havzası, Batı Afrika, Karadeniz ve Amerika kıtasına özgüdür. [Harita, Sinonimler, Türler]

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca tırnak etrafında anlamına gelir ve bu bağlamda bitkilerin etyaran da olarak bilinen dolama vakalarında kullanılmış olmasına işaret etmektedir.

Kocaeli’ndeki türler

Paronychia argentea

Paronychia argentea

Cezayir çayı