Site icon Kocaeli Bitkileri

Parietaria officinalis (Boz sırçaotu)

Parietaria officinalis

Parietaria officinalis; 16/07/2023; Servetiye; 1000 m.; kayalık. © Hüseyin Doğan

Tanımı

30 ila 100 cm büyüyebilir. Gövde dik, basit ya da gevşekçe dallıdır. Yapraklar mızraksı yumurtamsı ya da yumurtamsı veya eliptik ve 16 cm uzunluğundadır. Erkek ve dişi çiçekler benzerdir. Dişi çiçekler belirgindir. Çiçekler iki evciklidir.

Gözlem bilgileri

Doğal olarak batı Asya ve Avrupa’da yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Kayalık, orman açıklıkları ve yamaçlarda görülür. Başiskele ilçesinde gözlemlenmiştir. Mayıs ve ağustos ayları arasında çiçek açar. 600 ila 1200 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde boz sırçaotu adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince duvar sakini anlamına gelmektedir. Cinsin genellikle duvarları tercih etmesine işaret eder. Tür adı Latince tedavi edici anlamına gelir. Türün geleneksel olarak tedavi amaçlı kullanılmasına işaret eder.

Gıda

Genç bireyler çiğ ya da pişirilerek tüketilebilir.

Tıp

Kronik öksürük, yara ve yanık vakalarında kullanılır. Böbrek üzerinde onarıcı etkiye sahip olduğu kabul edilir. Çiçekli zamanlarında tüm bitki safra söktürücü, yatıştırıcı, idrar söktürücü, müshil ve yara iyileştiricidir. Böbrek ve mesane taşlarını düşürmek için kullanılır.

Dikkat

Bilgi

Cam, ayna ve bakır kapları temizlemek için kullanılır.

Fotoğrafları

Exit mobile version