Parapholis cylindrica (İnce kuyrukotu)

derleyen:

Tanımı

Halihazırda bazı kaynaklarda Hainardia cylindrica adı ile geçmektedir. 10 ila 30 cm büyüyebilir. Gövde dik ya da eğik yükselici, pürüzsüz, tüysüz, yeşil ya da mat yeşil; boğumlar siyahımsı kahverengidir. Yapraklar şeritsi mızraksı, 6 ila 10 cm uzunluğunda ve 15 ila 25 mm genişliğinde, tüysüz, yeşil ve sipsivri; yaprak kılıfı tüysüzdür. Dil 0,5 mm uzunluğunda ve kesik minik dişlidir. Başak 10 ila 35 adet, 12 cm uzunluğunda, 20 başakçıklı ve tüysüzdür. Dışkavuz mızraksı, 5,5 ila 7 mm uzunluğunda ve 1,6 mm genişliğinde, tüysüz, yeşil ve sipsivridir. İçkavuz darca üçgensi mızraksı, 5 mm uzunluğunda ve 1,4 mm genişliğindedir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak batı Asya ve Avrupa’da yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Sulak alanlar ve nemli çayırlarda görülür. İzmit ilçesinde gözlemlenmiştir. Mayıs ve haziran ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde ince kuyrukotu adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca yakın boynuz pulları anlamına gelir. Dışkavuzların yapısına işaret eder. Cinsin Türkçe adı olan kiremitotu ise muhtemelen gövde rengine işaret etmektedir. Tür adı Latince silindirik anlamına gelir. Türün gövde yapısına işaret eder.

Fotoğrafları